Mediji: Fikret Abdić predan Tužilaštvu, predložen mu je mjesec pritvora

Fikret Abdić
Abdić i njegovi saradnici osumnjičeni su da su budžet Opštine Velika Kladuša oštetili za 300.000 eura (Arhiva)

Postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) ispitao je danas osobe lišene slobode u jučerašnjoj akciji kodnog naziva „Mreža“.

Radi se o šest osoba, među kojima je i općinski načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić, podsjeća Fena.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, odlučeno je da će Kantonalno tužilaštvo USK-a uputiti Kantonalnom sudu u Bihaću obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora prema dvije, te zatražiti određivanje mjera zabrane prema jednoj osumnjičenoj osobi.

Pritvor od 30 dana je, kako tvrde bh. mediji, predložen i za samog Abdića.

Troje priznalo krivično djelo

Tri osumnjičene osobe su pri iznošenju svojih odbrana priznale izvršenje krivičnog djela i sarađivale s Tužilaštvom, pa je, uvažavajući ovu činjenicu, odlučeno da u odnosu na njih ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane, te su puštene na slobodu.

Jedna osoba protiv koje se vodi istraga je trenutno nedostupna, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva USK.

Iz Tužilaštva USK, istovremeno, podsjećaju kako je akcija “Mreža” rezultat višemjesečne istrage tog tužilaštva koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, pri čemu se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela – zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u sticaju i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Prema tvrdnjama bh. medija, Abdić i njegovi saradnici osumnjičeni su da su budžet Opštine Velika Kladuša oštetili za najmanje 600.000 konvertibilnih maraka (oko 300.000 eura).

Kćerka nedostupna organima gonjenja?

Osumnjičena je i Abdićeva kćerka Edina Pleho Abdić, no ona nije dostupna organima gonjenja, već se, kako se pretpostavlja, nalazi u Hrvatskoj.

Protiv nje je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo optužnicu zbog krivičnog djela “oduzimanja ili uništenja službenog pečata ili službenih spisa”.

Ona se tereti da je 1. aprila ove godine iz stola tehničkog sekretara općinskog načelnika oduzela dva službena pečata, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva.

Bh. mediji tvrde da bi se prvo ročište Abdiću u Kantonalnom sudu u Bihaću moglo obaviti u subotu.

Izvor: Mediji