Grenell: Ideja o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova je Boltonova, a ne Trumpova

Borim se protiv svih glasina koje su trajale zato što je Bolton vodio svoju vlastitu politiku, a ne politiku predsjednika Trumpa, rekao je Richard Grenell (EPA)

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, Richard Grenell, rekao je da je razmjena teritorije između Kosova i Srbije ideja bivšeg Trumpovog savjetnik za nacionalnu sigurnost John Boltona, a ne ideja američkog predsjednika.

Tokom intervjua za Fox News, govoreći o sastanku koji će se održati u Washingtonu 27. juna sa predstavnicima Srbije i Kosova, Grenell je rekao da to nije Trumpova politika”, ali je dodao da “kada kopate duboko, obje strane kažu: Pa, to je rekao John Bolton”.

“I tako se borim protiv svih glasina koje su trajale zato što je Bolton vodio svoju vlastitu politiku, a ne politiku predsjednika Trumpa “, dodao je Grennell.

Nezavisnost Kosova

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.
Vlada Srbije iste večeri donijela je odluku o poništenju te deklaracije.

Otad Srbija ulaže mnogo kako bi neke zemlje povukle odluku o priznanju Kosova, dok istovremeno nastoji blokirati i prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Kao jedno od potencijalnih rješenja za spor između Srbije i Kosova pominje se i razmjena teritorije na način da Srbiji pripadne dio na sjeveru Kosova gdje živi većinski srpsko stanovništvo. Iz Evropske unije odbacili su ideju prekrajanja granica, prije svega jer bi to moglo potaknuti slična pitanja i u drugim dijelovima Zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine.

EU protiv prekrajanja granica 

Specijalni izvjestilac Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kaže da je cilj dijaloga u kojem posreduje Unija da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

“To mora biti usklađeno sa međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome”, rekao je Lajčak.

O sastanku između delegacija Srbije i Kosova u Washingtonu jučer je pisala i američka ambasada u Prištini, nakon izjave Richarda Grenella u kojoj se kaže da će sastanak u Washingtonu otvoriti vrata ekonomskom razvoju regije, prenijela je Gazeta Express.

“Ova prilika u Bijeloj kući otvara vrata novom ekonomskom i investicijskom razvoju. Sjedinjene Američke Države se nadaju da će čelnici Kosova i Srbije iskoristiti ovu priliku da se vrate dijalogu i pokrenu novu fazu stabilnosti i prosperiteta. Ljudi u regiji to zaslužuju “, navodi se na Twitteru ambasade SAD-a u Prištini.

Izvor: Al Jazeera i agencije