Direktor sarajevske Hitne pomoći pozitivan na korona virus

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 10.141 osoba (EPA)

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Adem Zalihić pozitivan je na korona virus, potvrđeno je Al Jazeeri.

Rečeno je i kako je Zalihić, koji je i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo, hospitaliziran u sarajevskoj Klinici Podhrastovi gdje su smješteni oboljeli od korona virusa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački mediji navode kako se direktor Hitne pomoći dobro osjeća, nema temperaturu niti druge simptome bolesti COVID-19.

‘Nekoliko dana u bolnici’

Zalihić se večeras oglasio na Facebooku, gdje je na svom profilu napisao da se osjeća dobro.

“Hvala vam svima na porukama podrške, ali vas molim za izvinjenje jer je nemoguće odgovoriti na njih. Ja sam, hvala Uzvišenom, dobro, bez simptoma ali je preporuka ordinirajućeg ljekara da provedem ovdje nekoliko dana. Po očekivanju, naredne sedmice bih trebao izaći iz bolnice”, napisao je Zalihić.

Al Jazeera je prethodno pokušala kontaktirati upravu institucije na čijem je čelu, ali su kazali kako ne znaju ko može dati izjavu.

Iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo su naveli kako je predsjednica Aida Pilav “odsutna”, a njena zamjenica Alma Bungur je na godišnjem odmoru.

Porast broja oboljelih u Kantonu Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u posljednja 24 sata potvrđeno je još 14 novih slučajeva zaraze korona virusom. Kod četiri lica zaražena ranije, retestiranjem je potvrđeno prisustvo ovog virusa, navodi agencija Anadolija.

Kako naglašavaju, od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 179 testiranih osoba, među kojima je njih 14 bilo pozitivno na ovaj virus. Jedna osoba je izliječena.

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na korona virus testirano je 10.141 osoba.

U izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 12 osoba, sve su vitalno stabilne i nisu na respiratoru.

Do danas su potvrđene 183 oboljele osobe, od čega je 107 izliječenih, šest pacijenata je preminulo od ove bolesti, četiri su izmještene iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, dok je 66 trenutno aktivnih slučajeva COVID infekcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije