Za ulaske u Sloveniju iz BiH, Srbije i Kosova obavezan karantin

Od 34 nova slučaja, u zadnjih desetak dana veći dio je 'uvezen' iz inostranstva (EPA)
Od 34 nova slučaja, u zadnjih desetak dana veći dio je 'uvezen' iz inostranstva (EPA)

Slovenska Vlada postrožila je uvjete za ulazak putnika iz “trećih” država van Evropske unije, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19.

Te su zemlje u kojima se bilježi veći dnevni porast oboljelih od korona virusa stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Bugarska, koja je do sada bila na “zelenoj listi”, spuštena je u nižu, “žutu listu”, na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU-a s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je Vlada, prenosi Hina.

Opasnost od drugog vala

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država sa “crvene liste”, bilo da su slovenski državljani ili stranci, morat će u obavezni karantin ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obavezno obavljen u nekoj od članica EU-a.

U pogledu ulazaka iz tih država od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzeci, po kojima se je iz njih moglo ulaziti bez karantina i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Ministar unutrašnji poslova Aleš Hojs kazao je, tumačeći današnju odluku, da je to učinjeno zbog rizika unosa korona virusa u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog vala epidemije.

Za sada se restrikcije unutar Slovenije neće pooštravati, ali ako se broj dnevnih novih zaraza ne bude smanjivao, moguće je vrlo brzo ponovo smanjiti maksimalni dopušteni broj ljudi na javnim mjestima, sa sadašnjih 500 na 200, upozorili su ministar Hojs, ministar zdravstva Tomaž Gantar i Vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

Režim s Hrvatskom ostaje isti

Što se tiče režima na granici s Hrvatskom, on se ne mijenja i ostaje isti, uključujući dnevne prelaze radnih migranata.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana, veći dio je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Dva unosa su iz Rusije, devet iz Bosne i Hercegovine tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD-a.

Hojs je upozorio da su oni koji unesu virus u Sloveniju krivično odgovorni ako su policiji prilikom ulaska dali krive podatke o tome gdje su boravili i tako riskirali prenos zaraze na druge ljude.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sjevernoj Makedoniji devet je preminulih od COVID-a 19, ukupan broj smrtnih slučajeva tako se popeo na 210. Novozaraženih je 193, od kojih je 140 u Skoplju. Infektivna klinika ondje je puna, pa pacijente smještaju u novopodignutu montažnu bolnicu. Diljem zemlje hospitalizirano je 328 oboljelih. Aktivnih slučajeva je gotovo dvije i pol hiljade. Ministar zdravstva […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO