Vanredno stanje zbog održavanja izbora u Sjevernoj Makedoniji

Vanredno stanje koje je u Sjevernoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije korona virusa, prestalo je u nedjelju, 14. juna (EPA)
Vanredno stanje koje je u Sjevernoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije korona virusa, prestalo je u nedjelju, 14. juna (EPA)

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je kasno sinoć vanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da vanredni parlamnetarni izbori budu 15. jula, prenosi agencija Beta.

U saopćenju se navodi kako je Pendarovski, odluku da proglasi vanredno stanje koje će trajati do 22. juna, donio na prijedlog makedonske Vlade kako bi se omogućilo neometano pripremanje vanrednih parlamentarnih izbora koje su političke stranke dogovorile za 15. juli, i to uz provodjenje mjera zaštite zdravlja tokom izbornog procesa u uvjetima pandemije.

„Vanredno stanje u trajanju od osam dana će omogućiti da se neometano odvija izborni proces, da predsjednik Parlamenta donese rješenje o izborima 15. jula i da Državna izborna komisija napravi izmijenjeni rokovnik“, napomenuo je predsjednik.

Pendarovski je istakao kako očekuje da prijevremeni parlamentarni izbori „budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perpektivu zemlje“.

Raspušten parlament, tehnička Vlada

Po uredbi Vlade od 22. marta kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. april, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači kako bi bez novog vanrednog stanja, trebali biti 5. jula.

Pročitajte više:

U Sjevernoj Makedoniji više od 100 novih slučajeva zaraze

Još devet žrtava korona virusa u Sjevernoj Makedoniji

S. Makedonija: Više stotina kazni dnevno zbog nepoštivanja mjera

Sjeverna Makedonije od početka januara ima tehničku Vladu za provođenje izbora, a od raspisivanja izbora 12. marta ne funcionira parlament jer je tada raspušten zbog tada planiranih izbora.

Vanredno stanje koje je u Sjevernoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije korona virusa, prestalo je u nedjelju, 14. juna, poslije 88 dana, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sjevernoj Makedoniji prijevremeni parlamentarni izbori održat će se 15. jula. To su dogovorili čelnici vladajuće stranke SDSM Zoran Zaev i opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski. VMRO-DPMNE je istrajavao na zahtjevima da se izbori održe sredinom jula kako bi misija OSCE-a pratila predizborne aktivnosti i provođenje izbora od početka kampanje. Za opozicionu stranku je bilo važno i […]

U Sjevernoj Makedoniji počeli su teći rokovi za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 5. jula, nakon što je u subotu završeno vanredno stanje. Najveća opozicijska stranka VMRO-DPNE traži odgađanje izbora, a Državna izborna komisija još nije održala sjednicu na kojoj treba utvrditi rokove provođenja predizbornih aktivnosti. Vlada je 21. marta prekinula sve aktivnosti oko izbora zbog […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO