Thaci: Vjerujemo u konkretne rezultate sastanka u Bijeloj kući

Thaci je odbacio glasine o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije (Anadolija)
Thaci je odbacio glasine o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije (Anadolija)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je uvjerenje i optimizam da će sastanak u Washingtonu, koji je za 27. juni zakazao američki predstavnik Richard Grenell, biti uspješan za Kosovo, prenosi agencija Anadolija.

Na konferenciji za novinare rekao je da je Kosovo pozitivno odgovorilo na poziv specijalnog predstavnika američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richarda Grenella i da pozdravlja taj “važan, odlučujući i ispravan korak Sjedinjenih Američkih Država”.

Novinarima u Prištini izjavio je da niko i ni pod kojim okolnostima neće ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, odbacujući glasine o mogućoj razmjeni teritorija između Kosova i Srbije.

Kazao je da stav SAD-a i poziv za sastanak 27. juna u Bijeloj kući povećava nadu, optimizam i povjerenje da će taj proces biti uspješan i dati konkretne rezultate.

“Ovaj proces ima jasnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, samog predsjednika Trumpa, te upornost i viziju ambasadora Grenella. Kosovo je uvijek vjerovalo u Sjedinjene Američke Države i izlazilo kao pobjednik. Washington je bio jasan – i to je jasno i iz pisama koje je poslao predsjednik Trump – da je ovaj proces za uzajamno priznavanje Kosova i Srbije, ali i da se istovremeno nastavi angažiranje za učlanjenje u međunarodne organizacije, posebno u Ujedinjene narode”, rekao je Thaci.

Dodao je da Kosovo nema vremena za gubljenje i stagnaciju jer se mora što prije kretati ka članstvu u Ujedinjenim narodima, NATO-u i Evropskoj uniji, a taj cilj može ostvariti samo u partnerstvu sa SAD-om i zemljama NATO-a i Evropske unije.

Sastanak s Lajčakom

Istovremeno, trodnevnu posjetu Kosovu danas počinje specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, a još nije poznato hoće li ga primiti i Thaci. Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s mogućim susretom s Lajčakom, Thaci je kazao da nema razloga da se ne sastanu ako Lajčak dolazi s nečim konkretnim.

“Lajčak mora biti jasan u dvjema stvarima: prvo, u vezi s liberalizacijom viznog režima, kakav je stav država članica, jer građani Kosova zaslužuju prije svega to više nego predavanja o beskonačnim procesima koji se mogu odvijati, a, s druge strane, kako će se odnositi prema Kosovu. Ako ga tretira kao nezavisnu i suverenu državu, onakvu kakva jest, a demokratski svijet ju je prepoznao, tada će proces biti lakši; ako ne, tada to definitivno nije njegova uspješna misija”, naglasio je Thaci.

Grenell je u ponedjeljak na Twitteru napisao da je dobio potvrdu vlasti Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama kako bi bio omogućen sastanak u Bijeloj kući o dijalogu.

Grenell je naveo da će se, ako svaka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status quo nakon što napuste Washington.

“Kao što stalno ponavljamo, prvo moramo ostvariti napredak u jačanju ekonomija. To je fokus. Jedva čekam te diskusije”, rekao je Grenell.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova.

Vlada Srbije iste večeri donijela je odluku o poništenju te deklaracije.

Otad Srbija ulaže mnogo kako bi neke zemlje povukle odluku o priznanju Kosova, dok istovremeno nastoji blokirati i prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO