Sveštenici Srpske pravoslavne crkve pušteni iz pritvora

Policija je protiv više sveštenika SPC-a podnijela krivične prijave zbog nepoštivanja propisa protiv suzbijanja korona virusa (Anadolija)
Policija je protiv više sveštenika SPC-a podnijela krivične prijave zbog nepoštivanja propisa protiv suzbijanja korona virusa (Anadolija)

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Mirčeta Šljivančanin i Željko Ćalić pušteni su sinoć iz policijskog pritvora odlukom sudija za istragu koji su prihvatili žalbe njihovih branilaca, javila je Al Jazeerina reporterka iz Podgorice Milica Marinović.

Sveštenicima je bio određen pritvor od 72 sata jer su kao organizatori protestnih vjerskih šetnji – litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u nedjelju prekršili zdravstvene mjere koje dozvoljavaju javna okupljanja od najviše 200 osoba. 

Protiv njih i još pet sveštenika policija je podnijela krivične prijave zbog nepoštivanja propisa za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Iz Uprave policije saopćeno je da njeni službenici neće osiguravati okupljanja na kojima se krše mjere te da će svi odgovorni biti procesuirani.

Na litiji u Podgorici, prema procjenama policije, bilo je 8.500 ljudi.

Tokom saslušanja sveštenika pred zgradama tužilaštva okupili su se sveštenici i vjernici SPC-a, ali nije bilo incidenata.

Uzrok protesta

Crna Gora ranije je usvojila Zakon o vjerskim slobodama, prema kojem u državno vlasništvo prelaze vjerski objekti i zemljište na teritoriji te zemlje, a koji su u državnom vlasništvu bili do 1. decembra 1918. koji su izgrađeni državnim novcem.

Ti vjerski objekti neće postati državna imovina ako vjerske zajednice dostave dokaze o pravu vlasništva vjerskih zajednica nad njima.

Iz SPC-a optužuju da je taj zakon “napad na imovinu SPC-a na teritoriji Crne Gore”, kao i na samu Srpsku pravoslavnu crkvu, zbog čega su sveštenici predvodili proteste u više crnogorskih gradova.

Vlada Crne Gore odbija optužbe, navodeći da sve vjerske zajednice imaju jednak tretman te da je zakon u skladu s međunarodnim propisima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, parohu podgoričkom Mirčeti Šljivančaninu i Željku Ćaliću iz Danilovgrada određeno je zadržavanje od 72 sata, jer su na jučerašnjim litijama okupili više od 200 građana. Ispitani su u Osnovnom sudu u Podgorici. Zadržavanje je tužilaštvo odredilo zbog sumnje da ni naredne litije ne bi mogle biti kontrolisane, odnosno […]

U Crnoj Gori su za danas najavljene protestne vjerske šetnje – litije, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve protiv Zakona o slobodi veroispovijesti.  Policija je saopštila da neće dozvoliti okupljanja sa više od 200 ljudi, što je u suprotnosti sa mjerama za suzbijanje korona virusa, kao i da će svi odgovorni biti procesuirani. Vlada je izvijestila […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO