Odbijena inicijativa za preimenovanje sarajevskih ulica

Kako je Stojanović ranije obrazložio, proces preimenovanja sarajevskih ulica i ustanova traje dugo, o čemu se i pisalo mnogo (Arhiva)

Skupština bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo nije usvojila inicijativu za promjenu naziva ulica i ustanova po ličnostima povezanim s fašističkim režimom, a koju je danas podnio šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Igor Stojanović.

Za usvajanje je glasalo 15 zastupnika, dok je deset zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) bilo suzdržano.

Kako je Stojanović ranije obrazložio, proces preimenovanja sarajevskih ulica i ustanova traje dugo, o čemu se i pisalo mnogo.

“U namjeri da Sarajevo ostane visoko uzdignuta čela na strani antifašizma, kao i da svi građani Kantona Sarajevo osjećaju svoje ulice slobodnim od fašista i da svi zajedno budemo ponosni na njihove nazive, molim vas da podržite ovu inicijativu”, naveo je Stojanović.

U obrazloženju inicijative pobrojao je ulice i ustanove čija imena trebaju biti promijenjena:

Sporna imena

– Mustafa Busuladžić, intelektualac koji je podržavao nacističke stavove i progon sarajevskih Jevreja, dobio je dio nekadašnje Ulice Fuada Midžića, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata, koji je, nakon što je preživio logor Jasenovac, poginuo u posljednjim danima oslobađanja Sarajeva od ustaša i nacista. Midžić danas nema svoju ulicu u Sarajevu, a ulica na Breci danas nosi imena Asima Ferhatovića i pet mladomuslimana – Busuladžića, Esada Karađozovića, Fikreta Ploče, Rušida Prgude i Asafa Serdarevića.

– Asaf Serdarević bio je jedan od osnivača organizacije “Mladi muslimani”. Priključio se jedinici Muhamed-efendije Pandže. Uhapsili su ga i strijeljali partizani u Vitezu 1944.

– Muhamed-efendija Pandža godinama je predsjedavao Merhametom. Bio je jedini hodža u NDH povorci koja je u maju 1941. prošla kroz Sarajevo. Zagovarao je osnivanje SS Handžar divizije i bio glavni tvorac memoranduma Hitleru od 1. novembra 1942. Kasnije je promijenio stavove, pa se nakratko priključio partizanima. Nakon rata sud časti osudio ga je na deset godina zatvora.

– Još jedan bosanskohercegovački narodni heroj iz Drugog svjetskog rata izgubio je svoju ulicu – ulica i čikma Ranka Šipke danas se zovu Reisa Fehima Spahe, šestog reisul-uleme u vrijeme NDH.

– Ulice 7. septembra, Prvomajska i Partizanska danas nose ime Sulejmana Pačariza Hodže, pukovnika Hrvatskih oružanih snaga i “junaka iz Hrvatskog Sandžaka”.

– Svoje ulice u Sarajevu danas imaju i Husein Đozo, koji je bio imam 28. regimente Handžar divizije. Nakon rata osuđen je na pet godina zatvora i gubitak građanskih prava. Osman-efendija Rastoder, koji je bio optužen za masakre nad civilima, osuđen je i pogubljen kao ratni zločinac.

– Postoje i dvije ličnosti koje su služile kao administrativci u NDH. Alija Nametak bio je direktor Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH, po kojem je ime dobila jedna od sarajevskih ulica, kao i škola.

– Enver Čolaković bio je NDH-ov ataše za kulturu u Mađarskoj, kao i Pavelićev blizak saradnik, po kome je, također, jedna od sarajevskih ulica dobila ime. Poznato je da je jedna od sarajevskih općina namjeravala dati ime školi po Čolakoviću, navodi Stojanović.

Izvor: Agencije