Izbori u Sjevernoj Makedoniji pomjereni na 15. juli

Vanredni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji bit će održani 15. jula, dogovorile su u ponedjeljak dvije najveće stranke, vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i opozicijski VMRO-DPMNE.

To je na konferenciji za novinare saopćio čelnik SDSM-a Zoran Zaev, navodeći da je novi datum potvrdio i čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski, prenosi Beta.

Zaev je istakao da je 15. juli konačan i posljednji datum za izbore i da će na njima učestvovati i najveća opozicijska stranka.

‘Kraće’ vanredno stanje

“Danas sam ponovo razgovarao s Mickoskim i on mi je potvrdio da će učestvovati na izborima 15. jula”, rekao je čelnik SDSM-a i bivši premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je kazao da će, zajedno s Mickoskim, o dogovoru informirati predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog kako bi ponovo uveo kraće vanredno stanje da bi se ispunili zakonski okviri da izbori budu 15. jula, koji će biti proglašen neradnim danom.

Pendarovski je kasnije u ponedjeljak pozdravio sporazum da prijevremeni parlamentarni izbori budu održani 15. jula.

Rekao je kako očekuje da se izbori proteku u fer i demokratskoj atmosferi, kakvi odgovaraju članici NATO-a i pretendentu za članstvo u Evropskoj uniji, navodi se u saopćenju iz kabineta predsjednika, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

Pendarovski je dodao da je konsenzus za datum još jedan indikator da svaka zrela demokratija zahtijeva politički dijalog, koji rezultira koordiniranim odlukama u interesu naroda.

Prebačeni sa aprila na juli

Prema uredbi Vlade u Skoplju kojom su izbori zakazani za 12. april odgođeni zbog pandemije korona virusa, izborni proces nastavlja se odmah nakon ukidanja vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi, bez novog vanrednog stanja, trebali biti održani 5. jula.

Jedina stranka koja se suprotstavila izborima 5. jula jest VMRO-DPMNE, a Mickoski je u nedjelju najavio bojkot ako izbori budu održani tog datuma i rekao da je za njega 15. juli prvi mogući termin.

Izvor: Agencije