Dva sveštenika SPC-a u pritvoru zbog litija u Crnoj Gori

Sveštenici su zadržani zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima (Anadolija)

Sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Željku Ćaliću iz Danilovgrada i Mirčeti Šljivančaninu iz Podgorice određen je pritvor do 72 sata zbog kršenja zdravstvenih propisa.

Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da su sveštenici zadržani u pritvoru zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, prenosi Anadolija.

Policija je u ponedjeljak privela sveštenike iz Podgorice, Danilovgrada i Bijelog Polja, nakon čega su saslušani u tužilaštvu zbog održavanja protestnih litija u tim gradovima.

Nepoštivanje odluke o skupovima

Sumnjiče se da tokom organiziranja litija nisu ispoštovali odluku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, prema kojoj na javnim skupovima ne smije biti više od 200 učesnika.

Policija je ranije obavijestila javnost da je u nedjelju na protestnoj litiji protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Podgorici učestvovalo približno 5.000 ljudi.

Tokom saslušanja sveštenika pred zgradama tužilaštva okupili su se sveštenici i vjernici SPC-a, ali nije bilo incidenata.

Izvor: Agencije