Zagreb: Istražni zatvor za šestoricu zbog govora mržnje

Ovo je od četvrtka treća otkrivena poruka Srbima u Zagrebu (Slavko Midžor / Pixsell)

Šestorici osumnjičenika, koji su prije nekoliko dana u Zagrebu razvili transparent u kojem su pozivali na nasilje i izražavali govor mržnje, određen je istražni zatvor, potvrdilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH).

Za šestoricu okrivljenika istražni zatvor je određen nakon što je zagrebačka policija protiv njih podigla krivičnu prijavu za javno poticanje na nasilje i mržnju i predala ih pritvorskom nadzorniku.

Navedeno je kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu “provelo dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika šestorice hrvatskih državljana (starosti od 20 do 22 godine) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju”.

“Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo “u”, a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Nakon toga su se navedenog dana šestorica okrivljenika, osnovano se sumnja, okupili zajedno s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju.

Takvo neprimjereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolazećih građana koji su taj događaj fotografirali i fotografije objavili na društvenim mrežama i internetskim portalima čime su postale javno dostupne široj javnosti”, navodi DORH. 

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja, podnijelo sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudija istrage prihvatio je navedeni prijedlog i šestorici osumnjičenika odredio istražni zatvor.

I treća prijeteća poruka Srbima

Prethodno su hrvatski mediji javili kako se u Zagrebu, u samo nekoliko dana, pojavila i treća prijeteća poruka upućena Srbima.

Portal Index prenosi da je od čitateljice dobio fotografiju grafita i da se on nalazi u Svetoj Klari u Čavoglavskoj ulici kod dječjeg vrtića.

Ona ga je fotografisala u subotu poslije podne, ali ga je uočila još 10. juna.

Na grafitu je nacrtano drvo sa obješenim ljudima, a uz to je napisano “Serbian family tree” (Srpsko porodično stablo).

“Kakvi uzori takva mladost. Ne možete prećutati partizanski otpor fašizmu u obrazovanju, u politici, u uništavaju spomenika… a onda očekivati hrabre generacije”, napisalo je Srpsko narodno vijeće na svom Twitter nalogu uz fotografiju sportnog grafita.

Učestale prijeteće poruke

Ovo je od četvrtka treća otkrivena poruka Srbima u Zagrebu, piše Index.

Prvo su u četvrtak mladi Bad Blue Boysi izvjesili transparent na kojem je pisalo “Je*at ćemo srpske žene i djecu”. Sve je objavljeno u petak, a dan kasnije su šestorica mladića privedena i protiv njih će biti podnesena krivična prijava. Radi se o mladićima starima od 19 do 22 godine, a jedan od njih, 21-godišnjak, izradio je taj transparent.

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama u petak, nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu u četvrtak drže natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’.  Fotografiju je u petak na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće.

Premijer Andrej Plenković istoga dana osudio je taj čin, a ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović poručio da će policija riješiti svaki slučaj pozivanja na nasilje i etničku netrpeljivost.

U međuvremenu je Srpsko narodno vijeće na svom Twitter profilu objavilo još jednu sliku iz Zagreba na kojoj se vidi prijeteća poruka Srbima.

“U Vukovaru hrvatskome gradu, mnogi četnici su ostavili bradu. Sve ćemo vam prste slomit, a ne samo tri. Ubi Srbina”, piše na zidu uz zgradu u zagrebačkom kvartu Borovju.

Policija je započela kriminalističku istragu u ovom slučaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije