Još devet žrtava korona virusa u Sjevernoj Makedoniji

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Sjevernoj Makedoniji iznosi 2.159 (EPA)

Od posljedica zaraze korona virusom u Sjevernoj Makedonij ije preminulo devet osoba pa ukupan broj žrtava COVID-a 19 u ovoj zemlji sada iznosi 188, javila je reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

U poslednja 24 sata potvrđena su 162 nova slučaja zaraze, a ukupni broj zaraženih iznosi 4.057.

Najveći dio novih slučajeva je u Skoplju, 92. 

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Sjevernoj Makedoniji iznosi 2.159.

Importovan slučaj korona virusa u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je tokom vikenda registrovan jedan slučaj novog korona virusa, a kako su saopćili u Institutu za javno zdravlje u Podgorici, radi se o osobi koja je nedavno boravila u BiH.

Zaraženi muškarac je tokom prethodne sedmice boravio u BiH i on je iz preventivnih razloga i na sopstveno insistiranje boravio u samoizolaciji gdje se i trenutno nalazi, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTCG.

Kako se navodi, prema inicijalnim podacima, zaraženi muškarac je imao minimalan broj kontakata.

U BiH 62 nova slučaja zaraze

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 832 uzorka, od kojih je 24 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo, naveo je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

U bh. entitetu Republika Srpska je u posljednja 24 sata zaraza novim tipom korona virusa potvrđena kod 38 osoba, javlja Anadolija.

Radi se o 15 muških i 23 ženske osobe, od kojih su 11 mlađe, 26 srednje i jedna osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 12 osoba je iz Doboja, sedam iz Kostajnice, po četiri iz Banjaluke, Zvornika i Ugljevika, tri iz Modriče i po jedna iz Prijedora, Kotor Varoša, Bratunca i Trebinja.

Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih osoba na otkrivenim mjestima lokalne transmisije virusa u ovim općinama.

Jedan smrtni slučaj u Srbiji

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovan još jedan smrtni slučaj uzrokovan COVID-om 19.

Prema posljednjim podacima zaraženo je još 59 osoba, prenosi Tanjug

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže da je situacija sa virusom korona u Srbiji pod kontrolom, ali da ne smije biti opuštanja.

On je rekao da možemo sigurno da živimo samo ako poštujemo pravila – peremo ruke, držimo odstojanje i nosimo maske u zatvorenom, prenosi Tanjug.

“Situacija je pod kontrolom, radimo nadzor, pratimo i ljude koji su oboleli, njihove kontakte, masovno testiramo. O onima koji su pozitivni brinemo u bolnicama, dobijaju adekvarnu terapiju”, rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Također je naglasio da zaraženi pacijenti sada imaju blažu kliničku sliku.

Nova žrtva virusa na Kosovu

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopćio je da su na Kosovu potvrđena još 53 nova slučaja zaraze korona virusom, dok je izliječeno još sedam pacijenata.

U posljednja 24 sata u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Instituta testirano je ukupno 313 uzoraka, uzetih sa Infektivne klinike i sa terena, od kojih su 53 bila pozitivna, prenosi Anadolija. 

Na Infektivnoj klinici u Prištini preminuo je još jedan pacijent obolio od COVID-a 19, čime se broj smrtnih slučajeva od ove zarazne bolesti izazvane korona virusom povećao na 33.

U izvještaju Infektivne klinike navedeno je da je preminula pacijentkinja iz općine Prizren, stara 76 godina, koja je na kliniku primljena 7. juna i koja je pored COVID-a 19 imala i prateće bolesti.

Preporuke za zaštitu od virusa

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj zatražio je od građana Kosova da poštuju preporuke Nacionalnog instituta javnog zdravlja, da održavaju fizičku distancu, izbegavaju kontakte i povećaju ličnu higijenu. Zemaj je naveo da je posjetio Infektivnu kliniku zajedno sa direktorom Instituta Naserom Ramadanijem.

“U narednim danima distribuiraćemo priručnik za zaštitu od širenja korona virusa, gde ćete naći uputstva za primjenu mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraze, kako u javnim institucijama, tako i u privatnim. Nadamo se da ćemo ovim priručnikom građanima Kosova i javnim i privatnim institucijama dati opća pravila i razjasniti sve što se tiče slobode kretanja i njihovog poštovanja u cilju sprečavanja i širenja bolesti”, napisao je Zemaj. 

Novi slučajevi u Hrvatskoj i Sloveniji

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen jedan novi slučaj korona virusa, čime ukupan broj oboljelih porastao na 2.252, saopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Kako prenosi Hina, oboljela osoba je iz Zagreba. 

Do sada je testirano 70.110 osoba, od toga 143 u zadnja 24 sata. Na bolničkom liječenju trenutno je sedam osoba, nijedna od njih nije na respiratoru.

U Hrvatskoj je od posljedica bolesti COVID-19 preminulo 107 osoba.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata registrovana tri nova slučaja korona virusa, a testirano je 767 ljudi.

Jučer nije bilo smrtnih slučajeva, prenosi STA.

Ukupno je zaraženo 1.495, a dosad je preminulo 109 osoba, pokazuju najnoviji podaci vlade.

U bolnici je šest osoba od kojih niko nije na intenzivnoj njezi. Trenutno Slovenija ima 22 aktivna slučaja korona virusa.

Dosad je testirano 67.386 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije