Hrvatska i Slovenija otvaraju malogranične prijelaze

Zatvorenost malograničnih prijelaza stvarala je velike probleme lokalnom stanovništvu na obje strane (EPA)

Manji granični prijelazi Hrvatske sa Slovenijom, koji su zbog epidemije korona virusa zatvoreni gotovo tri mjeseca, mogli bi uskoro opet biti otvoreni, informacija je koja dolazi iz slovenske policije, prenosi agencija Hina, pozivajući se na medije iz susjedne države.

Kako je za Slovenski radio izjavio Lado Bradač iz Uprave za policiju slovenskog Ministarstva unutrašnjih poslova, veći malogranični prijelazi koji su zatvoreni polovinom marta mogli bi biti otvoreni već 15. juna, a nakon toga bi do 29. juna bili otvoreni i svi ostali.

O tome se vode razgovori slovenske i hrvatske policije kako bi se obavile sve pripreme, a dogovor onda moraju potvrditi i obje vlade, kazao je Bradač.

Dvovlasnici i radnici

Riječ je o 27 prijelaza duž hrvatsko-slovenske kopnene granice koji su prvenstveno namijenjeni za lokalno stanovništvo: dvovlasnike, tj. vlasnike zemlje i nekretnina u obje države te za zaposlene na drugoj strani granice, koji je zbog toga svakodnevno prelaze.

To su međudržavni prijelazi koje ne mogu koristiti državljani trećih zemalja, odnosno onih izvan Evropske unije.

Zatvorenost malograničnih prijelaza stvarala je velike probleme lokalnom stanovništvu na obje strane.

Za odlazak na posao, obradu njiva ili vinograda preko granice te posjetu rodbini ili prijateljima morali su ići “zaobilazno”, preko većih međunarodnih prijelaza, često kilometrima udaljenih od najbližih prijelaza, dodaje Hina.

Izvor: Agencije