Opozicija proziva Dodika: Važniji mu je HDZ od fašističkih žrtava

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da entitetski parlament odbaciti Rezoluciju (EPA)
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da entitetski parlament odbaciti Rezoluciju (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik tvrdi da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima ima za cilj da omalovaži sva stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je to rekao u ponedjeljak, obraćajući se entitetskim zastupnicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske [entiteta u Bosni i Hercegovini], na kojoj se raspravlja o Rezoluciji koju je ranije usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

S druge stane, iz opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), koji su podržali Rezoluciju u državnom parlamentu prije nekoliko dana, optužili su Dodika da nije imao niti jednog razloga ne podržati Rezoluciju, ali da to nije učinio samo zbog njegovih odnosa sa Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine (HDZ BiH).

Podsjećaju ga da je baš ta politička partija podržala održavanje u Sarajevu mise za ubijene pripadnike NDH-a u Bleiburgu 1945. godine, koji su odgovorni za stradanja velikoj broja Srba i drugih naroda u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata.

Opozicija čvrsto iza Rezolucije

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže kako je vrlo važno da se na nivou države Bosne i Hercegovine postigla saglasnost da se usvoji rezoluciju koja osuđuje ustaški režim i da će jedna takva poruka biti poslana u svijet.

“Uvid u tekst Rezolucije imaće i zastupnici Evropskog parlamenta. To je ono što boli HDZ BiH i SNSD. Biće upućena Evropskom parlamentu bez obzira na odluku u Domu naroda BiH”, rekao je Borenović.

Al Jazeerina reporeterka iz Banja Luke Ljiljana Smiljanić javila je kako je Borenović Dodika optužio i zbog predaje Hrvatskoj jasenovačke građe, koja svjedoči o stradanju Srba tokom Drugog svjetskog rata.

“Čvrsto stojimo iza ove Rezolucije. Mislimo da je pogodila u sredinu”, rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.     

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima usvojena je 20. maja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a zastupnici vladajuće većine u bh. entitetu Republika Srpska traže da entitetski parlament odbaci taj dokument kao neprihvatljiv.

U obrazloženju zahtjeva za sazivanje posebne sjednice navode da je “neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba”.

“Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini”, navodi se u zahtjevu, koji su potpisali zastupnički klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, zastupničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna zastupnika, prenijela je Fena.

Opozicija protiv sjednice

Opozicija je bila protiv posebne sjednice entitetskog parlamenta o toj temi.

Šef Kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo smatra da će najavljeno zasjedanje samo produbiti međustranačke svađe i sukobe.

I u SDS-u također ističu da je sjednica entitetskog parlamenta nepotrebna te da vladajućima služi za skretanje pažnje s drugih aktuelnih tema.

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica je mišljenja da je potrebna posebna sjednica o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta te da Parlamentarna skupština BiH nije trebalo da usvaja taj dokument.

Rezolucija je u državnom parlamentu usvojena na inicijativu zastupnika Damira Arnauta, odnosno grupe opozicionih zastupnika iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok.

Osim SNSD-a, Rezoluciju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali ni zastupnici Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Sjednica entitetskog parlamenta održava se u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Banjoj Luci zbog epidemioloških mjera.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon žustre rasprave, Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima uvrštena je na dnevni red sjednice Zastupničkog doma BiH. Rezoluciju je predložila grupa opozicionih zastupnika iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok, potaknuta najavom održavanja mise u Sarajevu za žrtve stradale u Bleiburgu.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO