Jevrejski kongres podržao inicijativu za zabranu Bleiburga

Bleiburg
Jvrejska organizacija ističe da je komemoracija 'epicentar slavljenja heroja fašističkog pronacističkog pokreta' (EPA)

Svjetski židovski kongres u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo što je austrijski Parlament usvojio rezoluciju o zabrani  komemoracije na Bleiburgu, koju smatraju “epicentrom slavljenja heroja fašističkog pronacističkog pokreta”. 

Parlament u Beču donio je u petak neobvezujuću rezoluciju u kojoj se poziva ministra unutarnjih poslova da zabrani komemoraciju vojnicima bivše Nezavisne države Hrvatske, saveznika nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

Rezoluciju su, na prijedlog Zelenih, podržale sve političke stranke, uključujući konzervativce premijera Sebastiana Kurza.

Da se ne ponovi ‘sramotni događaj’

Protiv je glasala krajnje desna Slobodarska stranka Austrije, izvijestila je agencija APA.

“Svjetski židovski kongres izražava zadovoljstvo što je austrijski Parlament usvojio rezoluciju… kojom se zabranjuje godišnji skup na kojem se glorificira poražena ustaška vojska na Bleiburgu u Koruškoj”, piše u priopćenju te organizacije osnovane 1936. godine u Ženevi.

U Kongresu vjeruju da će austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova poduzeti sve potrebne korake nakon provedbe ove rezolucije da se taj sramotni događaj više nikad neće dogoditi na austrijskom tlu.

Sredinom svibnja se kod Bleiburga, na jugu Austrije, tradicionalno održava komemoracija i katolička misa za ustaše, domobrane i civile stradale na kraju Drugog svjetskog rata, kao i na križnim putevima u danima koji su uslijedili.

Pokrovitelj tog događaja je Hrvatski sabor, a subota ili nedjelja najbliža 15. svibnja od ove se godine obilježava kao Dan sjećanja na žrtve borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Krovna židovska organizacija ističe da je komemoracija na Bleiburgu postala “epicentar slavljenja heroja fašističkog pronacističkog pokreta” koji je vladao Hrvatskom u doba Drugog svjetskog rata i bio odgovoran za masovna ubojstva Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista.

‘Primjer zamagljivanja historije’

“Dugi niz godina, ovaj događaj, kojem su prisustvovale tisuće i koje su podržavale hrvatske vlade i Rimokatolička crkva u Hrvatskoj, bio je jedan od najeklatantnijih primjera zamagljivanja povijesti Drugog svjetskog rata bilo gdje u Europi”, piše u priopćenju.

“Ovaj hrabri potez austrijskih zakonodavaca šalje jasnu poruku da u Austriji nema mjesta za ovakve bešćutne pokušaje povijesnog revizionizma. Ne može se davati počasni prostor u nacionalnoj povijesti bilo koje zemlje za počinitelje ili sudionike u genocidu. Nijedno društvo ne može izbjeći suočavanje s nesretnim poglavljima svoje prošlosti”, dodaje se.

Svjetski židovski kongres je međunarodna organizacija, koja zastupa židovske zajednice pred vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama u više od 100 zemalja.

Izvor: Agencije