Crnogorska javna televizija za Dan pobjede pustila Thompsona

RTCG je kasnije objavio da je Thompsonova pjesma emitirana greškom (EPA)

Crnogorska javna televizija subotnji je program počela pjesmom kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, izazvavši oštre kritike političkih stranaka da na evropski dan pobjede nad nacizmom i fašizmom “promovira fašistu”, prenosi Hina.

RTCG je na početku jutarnjeg programa, jednog od svojih najgledanijih programa, emitirala spot za pjesmu Ne boj se Marka Perkovića Thompsona, optuživanog da u svojim pjesmama i nastupima promovira ustaše, hrvatske saveznike Njemačke i Italije u Drugom svjetskom ratu.

Građanski pokret URA saopćio je da bi emitiranje Thompsonovog spota bilo kad u programu javne televizije bio skandal neviđenih razmjera, jer pjevač “godinama otvoreno promoviše i podržava ustašku kolaboracionističku tvorevinu Nezavisnu državu Hrvatsku”.

“A činjenica da je emitovan baš danas, na Dan pobjede nad fašizmom, na javnom servisu države koja je prva u Evropi podigla masovni antifašistički ustanak, je čin gnusnog izrugivanja sa crnogorskom antifašističkom historijom i svim žrtvama koje je Crna Gora položila na oltar borbe protiv onih koje Thompson godinama javno kuje u zvijezde”, ističu u URA-i.

Pjesma emitirana greškom

Prosrpski Demokratski front zatražio je da urednici RTCG-a hitno podnesu ostavku, jer su pustili pjesmu “poznatog ustaškog prvaka Marka Perkovića Thompsona”.

U toj stranci smatraju da se radi o ciljanoj provokaciji protiv srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Ovakvi ispadi s nacističkom pozadinom učestali su od strane režima i njegovih struktura i samo se potvrđuje da današnja Crna Gora podsjeća na NDH”, stoji u saopćenju.

RTCG je kasnije objavio da je Thompsonova pjesma emitirana greškom te da tekst nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija.

“Kolegijum RTCG-a će ispitati okolnosti kako je došlo do propusta i preduzeti odgovarajuće mjere. Uz žaljenje zbog greške, napominjemo da je u jutarnjem programu bilo više od sat vremena razgovora i reportaža, upravo na temu antifašizma i podsjećanja na Dan pobjede i to sa relevantnim gostima”, saopćio je RTCG.

Izvor: Agencije


Povezane

Sa svim ustaškim rekvizitima i nacističkim porukama, Bleiburg predstavlja očevidno revizionističko slavljenje poraženih nacista i njihovih poslušnika.

Mišljenje autora
Published On 09 May 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO