Amfilohije: Sveti Vasilije najbolja vakcina protiv mnogih korona

'Ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan svetog Vasilija biti dan molitve za isceljenje od korona virusa', rekao je Amfilohije (EPA)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da očekuje da će hiljade ljudi doći 12. maja u manastir Ostrog, na dan slave Svetog Vasilija Ostroškog i ocijenio da je taj svetac “najbolja vakcina protiv mnogih korona”.

Amfilohije je podgoričkim Vijestima kazao da još uvek nije donesena odluka da li će u Nikšiću biti održana litija povodom slave svetog Vasilija Ostroškog, ili će ta tradicija biti prekinuta zbog vladinih mjera na sprečavanju širenja korona virusa, koje i dalje zabranjuju javna okupljanja, prenosi Beta.

Vladino koordinaciono tijelo nadležno za donošenje i sprovođenje mjera u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa, odobrio je juče obrede u vjerskim objektima u pristustvu građana, nakon 50 dana zabrane.

Mitropolit očekuje da će nadležni pustiti narod

Vlada je precizirala da su obredi mogući pod uslovom da se u vjerskim objektima nalazi najviše jedna osoba na deset kvadratnih metara, a izvan objekta maksimalno 20 osoba, uz distancu od dva metra, sa maskom na licu i dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu u vjerski objekat.

Mitropolit očekuje da će nadležni “pustiti narod”, jer je to “elementarna stvar”.

“Očekujem da će doći i narod, kao i svake godine. Očekujem da će pustiti narod, to je elementarna stvar. I da će u Ostrogu da bude uobičajena svečanost… Svi koji su dolazili, a hiljade ih je dolazilo, prilika je da dođu i da to bude najveća molitva i pobjeda korona virusa”, kazao je Amfilohije.

On smatra da je sveti Vasilije “najbolja vakcina protiv mnogih korona”.

“A posebno protiv ovog sadašnjeg korona virusa. Prema tome, ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan svetog Vasilija biti dan molitve za isceljenje od korona virusa”, zaključio je mitropolit.

Izvor: Agencije