Plenković: Prihvatio sam ostavku Krstičevića, ali ne mislim da je odgovoran

Premijer Andrej Plenković u petak je prihvatio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što su u padu vojnog zrakoplova poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekavši kako takvu odluku nije donio jer misli da je Krstičević za to odgovoran nego jer ga cijeni.

“Osobno, ne vidim razlog gdje bih mogao na bilo ikakav način mogao povezati njegovu političku odgovornost sa činjenicom da se srušio taj avion, no iz razgovora sam razumio da ga je ova situacija osobno izrazito pogodila”, rekao je Plenković nakon četverosatnog sastanka s Krstičevićem u Banskim dvorima.

Ustvrdio je kako je ostavku prihvatio s obzirom da Krstičevića cijeni kao čovjeka i prijatelja, a ne zato što misli da je on za nešto odgovoran.

Premijer neće predlagati novog ministra 

“Ovakve se nesreće, na žalost, događaju, žao mi je da je osobno pogođen toliko da je apelirao da u ovom trenutku napravi pauzu od dužnosti u Vladi. Neću predlagati novoga ministra obrane, a jedan od državnih tajnika dobit će ovlasti vođenja Ministarstva obrane”, kazao je Plenković. 

Dodao je kako ga je Krstičević izvijestio i o za sada poznatim okolnostima nesreće, u kojoj su u četvrtak u padu sportskog zrakoplova ZLIN kod mjesta Biljane Donje živote izgubili natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.

Izvor: Al Jazeera i agencije