Komšić: Neka se kardinal Puljić pomoli i za duše nevino ubijenih

'Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu', poručio je Komšić kardinalu Puljiću (Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za javnost osudio je najavu održavanja mise u Katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu, a koja bi u organizaciji Crkve trebala biti održana u spomen na kvislinšku ustašku vojsku samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske.

“Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Vinku Puljiću savjetujem da se, kada je već odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu, među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca”, napisao je Komšić, prenosi Fena.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda podsjetio je Puljića da su “oni za koje želi da se moli počinili užasavajuće zločine”.

‘Ubijali su i Hrvate’

“Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu i pomoli se za duše hiljada nevinih civila, uključujući i djecu pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Ili, ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali počinili takve zločine kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari”, dodao je Komšić.

“Ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti. Ubijali su i Hrvate, katolike, samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta”, navedeno je u Komšićevoj izjavi.

Izvor: Agencije