Islamska zajednica neće biti uključena u obilježavanje godišnjice Bleiburga

'Islamska zajednica neće biti uključena u obilježavanje godišnjice Bleiburga', rekao je glasnogovornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić (EPA)

Glasnogovornik Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić rekao je da ta zajednica neće biti uključena u obilježavanje godišnjice događaja na Blajburškom polju.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nije i neće biti uključena u obilježavanje dešavanja u Bleiburgu. Informacije koje imamo od muftije zagrebačkog kazuju da neće biti takvog obilježavanja ni u zagrebačkoj džamiji”, rekao je Jusić za Al Jazeeru.

Nešto ranije, kako je prenijela Hina, najavljeno je da će molitvu za ubijene u Bleiburgu voditi i imam zagrebačke džamije Mersad-ef. Kreštić.

Blajburške žrtve bit će komemorirane 16. maja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, a zbog pandemije korona virusa neće biti centralne komemoracije u Bleiburgu.

U ranije objavljenom saopćenju navodi se da zbog pandemije nije bilo moguće pripremiti centralnu komemoraciju na Blajburškom polju u Austriji, pa će ona biti održana na više mjesta.

Na groblju u Unterloibachu bit će molitva, a kod spomenika na Blajburškom polju bit će položeni vijenci u ime vlasti Hrvatske i Počasnog blajburškog voda.

U skladu s trenutnim propisima u Austriji, na molitvi i polaganju vijenaca bit će voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, fra Pavo Dominiković, ambasador Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić te nekoliko članova Počasnog blajburškog voda iz Austrije.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju bit će održana molitva i dova te će se položiti vijenci u ime državnih izaslanstava. Najavljeno je da će molitvu predvoditi vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan, a dovu imam zagrebačke džamije Mersad-ef. Kreštić.

Misu će predvoditi kardinal Puljić

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, predvodit će u Katedrali u Sarajevu misu zadušnicu, u skladu s epidemiološkim propisima za vjerske objekte u Bosni i Hercegovini.

Organizator komemoracije jest Počasni blajburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj komemoracije jest Hrvatski sabor, a supokrovitelj nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje godišnjice ubistava saveznika njemačkih nacista potkraj Drugog svjetskog rata izazvalo je oštre reakcije u Bosni i Hercegovini. Iz Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini najavili su mirni protest ispred Sarajevske katedrale zbog molitve koja će biti održana 16. maja za ubijene u Bleiburgu.

Iz Inicijative su poručili da osuđuju stradanje nedužnih civila koji su tada ubijeni, ali smatraju da je 85 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata jasna slika i razlika između onog što se dogodilo u Bleiburgu i onoga što, kako su rekli “raznorazne desničarske organizacije pokušavaju prikazati”.

Izvor: Al Jazeera i agencije