Dodik: Košarac ne može na izborne liste sljedeća dva kruga

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponudio je ostavku nakon skandala (Fena)

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je politička odgovornost Staše Košarca utvrđena i upućena disciplinskoj komisiji.

“SNSD je povrijeđen činjenicom da je Košarac bio na nekom skupu. Predložili smo da u sljedeća dva kruga, što se tiče SNSD-a, ne može biti kandidat na izborima. Vjerujem da će to statutarna komisija uraditi na taj način”, rekao je Dodik u Banja Luci nakon današnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Bude li prihvaćen takav prijedlog, to znači da Košarac neće moći biti kandidat SNSD-a na sljedećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Govoreći o smjeni Košarca sa pozicije državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Dodik je rekao da nije siguran da li može naći adekvatnu zamjenu.

Slučaj ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košaraca bio je danas tema sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a. Ta je politička partija odlučivala o sankcijama Košarcu, nakon što je objavljeno da je u vrijeme korona krize i zabrane okupljanja na javnim mjestima prisustvovao privatnoj zabavi u Sarajevu.

Iako je Dodik najavljivao kraj političke karijere Košarca unutar SNSD-a, sada je takva retorika ublažena.

Zabava u vrijeme zabrane okupljanja

Ministar Košarac je zajedno sa još 15 osoba 5. maja u vrijeme pandemije korona virusa i mjera zabrane okupljanja na javnim mjestima prisustvovao rođendanskoj zabavi ljekara Jusufa Šabanovića, koji je u međuvremenu razriješen dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Zabranu je prekinula sarajevska policija, a gostima su izdani prekršajni nalozi.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine opozicija je inicirala smjena Košarca, koja ne može biti prihvaćena bez glasova SNSD-a, a u međuvremeni je i sam Košarac ponudio ostavku.

“Nakon veoma negativnih reakcija javnosti i mnogih građana, te kritika koje su mi upućene od strane predsjednika SNSD-a gospodina Dodika, ali i mojih brojnih stranačkih i parlamentarnih kolega, spreman sam da ponudim svoju ostavku i svoj mandat stavim na raspolaganje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH gospodinu Tegeltiji”, napisao je Košarac na Twitteru uz dodatak da zbog “svog neodgovornog i nepromišljenog postupka sam spreman snositi sve sankcije koje mi izrekne stranka.”

Novinarka Rubina Čengić rekla je Al Jazeeri da je slučaj Košarac probudio opoziciju na državnom nivou prvi put od izbijanja pandemije, ali da eventualna smjena Košarca možda i ne bi najviše odgovarala opoziciji.

“Činjenica je da su blizu izbori, da je bolje da se govori o smjeni nekog ministra nego o pogrešnim mjerama vlada kada je u pitanju borba protiv širenja korona virusa, o vrlo nezakonitim ili vrlo spornim javnim nabavkama, je nešto što bi političari vrlo vjerovatno mogli iskoristiti u ovim danima”, rekla je Čengić.

Izvor: Al Jazeera i agencije