Lokalni izbori u BiH zakazani za 4. oktobar

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, prvobitno su bili planirani za 4. oktobar
 (Reuters)
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, prvobitno su bili planirani za 4. oktobar (Reuters)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici jednoglasno je donijela Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020, koji bi trebali biti održani 4. oktobra.

Odlukom o raspisivanju i održavanju izbora raspisuju se neposredni izbori za 64 općinska vijeća u entitetu Federacija BiH, 56 skupština općina u entitetu Republika Srpska, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko Distrikta.

Izbori za vijećnike u Gradskom vijeću Mostara bit će raspisani po stjecanju neophodnih uvjeta za to, prenijela je Fena.

Više od 3,3 miliona birača

Centralna izborna komisija nije uz tu odluku donijela uputu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020.

Ona će biti usvojena nakon što se osiguraju sredstva za provođenje izbora, cijeneći odluke nadležnih organa u Bosni i Hercegovini u vezi sa stanjem epidemije uzrokovane korona virusom.

Broj birača upisanih u Centralni birački spisak iznosi 3.374.364, a u njega su uključeni i birači iz Mostara, njih 100.474.

Izvor: Agencije


Povezane

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine evidentirane su, u ovom trenutku, 154 političke stranke. Ovu zemlju to stavlja u sam evropskih vrh. Nove stranke konstantno se pojavljuju. Priča Borisa Gagića.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO