Skupština Srbije ukinula vanredno stanje

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vrijeme vanrednog stanja (EPA)
Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vrijeme vanrednog stanja (EPA)

Skupština Srbije ukinula je u srijedu navečer vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije korona virusa.

Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 zastupnika, a niko nije bio protiv, prenosi Tanjug.

Zastupnici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsjednika Aleksanda Vučića, donijela za vrijeme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vrijeme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, dio poreskih mjera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku.

Kako je ranije najavio Vučić, stupanjem na snagu ove odluke ukida se i policijski sat, koji je bio na snazi svakog dana od 18:00 sati do 5:00 sati ujutro, što bi trebalo značiti da od četvrtka više nema zabrane kretanja.

Do sada 203 žrtve korona virusa

To, kako je ranije rečeno, ne znači da ne treba poštovati mjere socijalne distance i dalje, kao i zaštitne mjere poput nošenja maski i rukavica.

Do daljeg će morati da se izbjegavaju kontakti kao što su zagrljaj ili rukovanja, a stariji od 65 godina će se moći kretati kada god požele, s tim da je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi, a slavlja poput svadbi i rođendana, trebalo bi biti dozvoljena od 15. juna.

Prema podacima od srijede u 15:p00 sati, do sada su od posljedica korona virusa u Srbiji preminule 203 osobe, a zaraženo je 9.791 osoba.

Do sada je od Covida-19 izliječena 1.971 osoba, a testirano je 117.474 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

Skupština Srbije raspravlja o ukidanju vanrednog stanja zbog korona virusa, koje je uvedeno 15. marta. Epidemiolozi se slažu s prijedlogom Vlade, navodeći da je broj zaraženih značajno pao. Prema posljednjim podacima, od 6.100 testiranih, njih 114 je pozitivno. Još su tri osobe preminule. Ukidanje vanrednog stanja u Srbiji počelo je incidentom u parlamentu.

Srbija i Crna Gora izgubile su status “djelimično konsolidovanih demokratija” u novom izvještaju organizacije Freedom House, koja se bavi ljudskim pravima i promovisanjem demokratije u svijetu. Nazadovale su u grupu tranzicionih, odnosno “hibridnih režima”, koji podrazumijeva države u kojima su demokratske institucije krhke i u kojima postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih […]

Srbija i Crna Gora izgubile su status “djelimično konsolidiranih demokratija” u novom izvještaju organizacije Freedom House, koja se bavi ljudskim pravima i promoviranjem demokratije u svijetu. Nazadovale su u grupu tranzicijskih, odnosno “hibridnih režima”, koji podrazumijeva države u kojima su demokratske institucije krhke i u kojima postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO