Opozicija podnijela zahtjev za smjenu ministra Košarca

'Košarac je svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih propisa te direktno doveo u opasnost zdravlje građana', navedeno je (Naša stranka)
'Košarac je svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih propisa te direktno doveo u opasnost zdravlje građana', navedeno je (Naša stranka)

Zastupnici BH bloka (SDP i Naša stranka) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su zahtjev za iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, i to na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca (SNSD).

Taj zahtjev potpisali su i zastupnici Nezavisnog bloka, PDP-a i SDS-a, objavljeno je u saopćenju.

Povod je njegovo prisustvo na rođendanskoj zabavi u sarajevskom restoranu “Golf klub”, čime je prekršio mjere zaštite propisane u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

“Ministar Staša Košarac je svojim činom pokazao nepoštivanje zakonskih propisa te direktno doveo u opasnost zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Osim toga, građanima je poslao poruku da u Bosni i Hercegovini postoji nedodirljiva politička elita za koju ne važe zakonski propisi niti je na dometu pravosuđa, čime je narušen i ugled institucije kojom rukovodi, ali i ugled zemlje u cjelini”, saopćeno je iz Naše stranke.

Krivično djelo

Navedenim postupanjem, kažu, počinio je radnje koje imaju obilježja krivičnog djela prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine – član 225:

“Ko ne postupi prema propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.”

“Pandemija je stanje nesreće u kojem je provođenje propisanih mjera prioritet, a članovi najviših državnih organa to svojim primjerom moraju pokazati. Odgovor Parlamentarne skupštine na ovakvo ponašanje mora biti smjena ministra Košarca. Svrha smjene nije samo kazna za ministra. Ona mora biti opomena svim ostalim ljudima na odgovornim pozicijama, prije svega nama, zastupnicima građana. Smjena ministra Košarca mora se desiti i kao važan korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije sistema”, saopćeno je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO