Nakon incidenta Obradovića iznijeli iz Skupštine Srbije

Predsjednika Pokreta Dveri Boška Obradovića iznijeli su iz Skupštine Srbije, nakon što je na početku sjednice ušao u salu za zasjedanja i počeo da duva u pištaljku, pored govornice, javila je novinarka Al Jazeere Jelena Glušac.

 

Obradović je rekao da je “ulaskom na skupštinsku sednicu” označio, pred kamerama, svoj lični bunt protiv ove “kriminalne vlasti” praveći pištaljkom “buku protiv diktature”, prenosi Beta.

“Nastaviću sa pobunom svuda i na svakom mestu, gde očekuju i gde ne očekuju, neću odustati dok se ne sruši ova vlast”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u holu Skupštine, navodeći da ga je osiguranje fizički izbacilo iz skupštinske sale.

Kako je rekao, osjećao je obavezu da uđe u salu za sjednice i javno se pobuni, zbog svih onih građana koji se ne plaše vlasti.

“Šta je nama drugo ostalo nego pobuna, nego borba protiv ovog korumpiranog sistema, nego svenarodni ustanak protiv jedne nenormalne vlasti koja ne sme više ni dan da traje”, rekao je Obradović.

Poziv na pobunu

On je rekao da zato poziva na pobunu, da “poziva svakog čoveka na njegov lično čin pobune, na njegovom radnom mestu, kod njegove kuće, na ulici”.

Posebno je pozvao, kako je rekao, novinare sa javnog medijskog servisa – Radio televizije Srbije da “prekinu emitovanje svojih lažnih vesti i pobune se protiv svojih korumpiranih direktora i urednika”.

On je pozvao “policiju da se pobuni da ne trpe da im kriminalni klan Nebojše Stefanovića bude na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Časni oficiri i patriote kako možete da trpite da vam Aleksandar Vulin bude ministar odbrane. Časni predstavnici BIA kako možete da trpite da vas zloupotrebljavaju za partijske svrhe Srpske napredne stranke”, rekao je Obradović.

Kako je kazao, “pobunite se i vi – iz BIA, policije, vojske da zaustavimo ovo zlo, da zaustavimo ovu atmosferu građanskog rata koju svaki dan kreiraju iz vladajućeg režima, da zaustavimo ove laži i lopovluke, ovo što nam rade osam godina”.

Prethodno je predsjednica Skupštine Maja Gojković izrekla dvije opomene Obradoviću, poslije čega mu je oduzela riječ i isključila ga sa sjednice, prenio je Tanjug.

Gojković je potom odredila pauzu od 15 minuta, kako bi osiguranje izvelo Obradovića.

[Anadolija]

On nije htio da napusti salu, nastavio je da zviždi i da viče “dole vlada” i “dole Vučić”, a sve vrijeme je stajao pored šefa srbijanske diplomatije Ivice Dačića.

Obradović nije želio da posluša osiguranje i izađe već je odgovarao da moraju svi da se drže na rastojanju od njega na dva metra, koliko je propisano zbog korona virusa, prenijela je Beta.

Vanredno stanje

Osim Prijedloga odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnijela Vlada Srbije, na dnevnom redu druge sjednice tokom vanrednog stanja je i Prijedlog zakona o važenju uredbi koje je Vlada uz supotpis predsjednika Republike Srbije donijela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnijela Vlada Srbije.

Po ulasku u Skupštinu obavezno je mjerenje temperature, dezinfekcija ruku, ali i nošenje zaštitnih maski i rukavica za sve prisutne, prenosi Anadolija. 

Sjednici prisustvuju narodni poslanici, kao i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a kako je najavila predsjednica Skupštine, parlament će danas raditi i poslije 18 sati.

Vanredno stanje u Srbiji je na snazi od 15. marta zbog korona virusa, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je kazao da će ukidanjem vanrednog stanja biti ukinut i policijski sat koji je na snazi svakog dana od 18 sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO