Merkel: Proširenje je u geopolitičkom interesu Unije

Angela Merkel: Njemačka podržava proces proširenja Evropske unije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u obraćanju tokom videosamita Evropska unija – Zapadni Balkan u srijedu pola govora posvetila pregovorima Srbije i Kosova.

Istakla je da Njemačka podržava proces proširenja, jer je on u geopolitičkom interesu EU-a, prenosi Tanjug.

Pitala je sve učesnike konferencije može li se u vrijeme pandemije, kada su svi shvatili koliko su osjetljivi, nešto naučiti i primijeniti iz primjera sporazuma Grčke i Sjeverne Makedonije.

“Je li moguće da nešto dobro uradimo za naše narode i ako to podrazumijeva neku vrstu kompromisa?”, pitala je Merkel sve učesnike samita.

Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, istakla je značaj specijalnog predstavnika EU-a MIroslava Lajčaka i njegovu ulogu u budućim pregovorima.

Usvojena Zagrebačka deklaracija

Samit EU – Zapadni Balkan održana je u srijedu prvi put putem videokonferencije.

Lideri 27 članica EU-a, uz konsultacije s liderima zemalja sa Zapadnog Balkana, usvojili su Zagrebačku deklaraciju, kojom se poziva na reforme unutar zemalja regije, kao i njihovu privrženost evropskom putu.

Na videosamitu prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Ðukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsjednik Kosova Hashim Thaci. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO