Kosovo ne želi sporazum koji uključuje promjenu granica

Odlazeća vlada Albina Kurtija ne prihvata termin promjena granica sa Srbijom (EPA)
Odlazeća vlada Albina Kurtija ne prihvata termin promjena granica sa Srbijom (EPA)

Glasnogvoronik vlade Kosova u tehničkom mandatu Perparim Kryeziu izjavio je da su sve diskusije vezane za granice neprihvatljive i da odlazeća vlada Albina Kurtija ne prihvata termin promjena granica kao eufemizam za podjelu Kosova, piše Gazeta Express.

Ovaj medij podsjeća da se visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell, u intervjuu za nekoliko balkanskih medija o pitanju dijaloga između Kosova i Srbije, nije usprotivio korekciji granica, navodeći da bi takvo pitanje trebalo biti riješeno između dvije strane i da nije na EU da kaže Srbima i Albancima šta da rade.

Dijalog da, ali bez mapa

“Što se tiče izjave Josepa Borrella, vlada naglašava da bi dijalog trebao biti principijelan, ponovili smo svoj stav da ne može biti sporazuma bez dijaloga, ne može biti dijaloga s mapama”, rekao je Kryeziu u odgovoru Borrellu.

Dodao da je za vladu Kosova neprihvatljiv sporazum koji uključuje promjenu granica, navodi Gazeta express, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, vlada Kosova pozdravlja Borrellovu izjavu da dijalog treba biti slobodan i pravedan između Srbije i Kosova i da konačni sporazum treba uzeti u obzir efekte koje može izazvati u regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO