Smjene i kazne za goste na rođendanskoj zabavi

Zabrana rada ugostiteljskim objektima i propisane mjere socijalnog distanciranja nisu spriječile hirurga Jusufa Šabanovića da u sarajevskom “Golf klubu” organizira rođendansku zabavu u prisustvu brojnih zvanica, što je rezultiralo smjenama i adekvatnim novčanim kaznama.

“Neodgovorno i neprofesionalno ponašanje” Jusufa Šabanovića oštro je osudila Ljekarska komora Kantona Sarajevo, a nedugo zatim on je i razriješen dužnosti šefa Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrdila je za Klix direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Košarac ‘samo svratio’

Među brojnim zvanicama bio je i dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić, koga je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović jutros razriješio članstva u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim korona virusom.

Na upražnjeno mjesto u tom tijelu imenovan je epidemiolog Željko Ler, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je da je samo svratio na tu zabavu kako bi svom prijatelju Šabanoviću čestitao rođendan.

Košarac je “zbog svog nepromišljenog postupka” uputio izvinjenje građanima, a s obzirom na to da se na zabavi nije zadržao dugo policija mu nije uručila prekršajni nalog.

Kako je naveo, tokom dana od nadležnih organa zatražit će prekršajni nalog i platiti kaznu za nepoštivanje mjera.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović uputio je dopis Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajućem Vijeća ministara da pokrenu postupak za smjenu Košarca.

Borenović traži smjenu

Jutros je, kaže Borenović, očekivao da će Košarac sam podnijeti ostavku, ali “očito moralna odgovornost ne postoji u društvu u RS-u”, zbog čega traži njegovu smjenu.

“Očigledno se Zoran Tegeltija i Nebojša Radmanović puno ne pitaju, pa pozivam Milorada Dodika, koji je uzurpirao sve funkcije u RS-u, da smijeni svog ministra”, rekao je Borenović, koji je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Rođendansku zabavu hirurga Šabanovića prekinula je Specijalna jedinica MUP-a Kantona Sarajevo, koja je prisutnima izdala prekršajne naloge zbog nepoštivanja mjera Federalnog štaba Civilne zaštite i kantonalnog Kriznog štaba.

“Pored zatečenih 16, identifikovane su još tri osobe kao učesnici zabave u ugostiteljskom objektu, iako je njihov rad zabranjen odlukom nadležnih organa zbog prevencije širenja korona virusa. Policijski službenici Druge PU, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju daljnji rad na identifikaciji osoba koje su boravile u navedenom objektu, te će protiv svih biti poduzete propisane mjere i radnje s ciljem sankcionisanja zbog kršenja aktuelnih naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite i drugih organa donesenih u vrijeme proglašenog stanja nesreće uzrokovane aktuelnom pandemijom”, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera i agencije