Samit EU – Zapadni Balkan putem videokonferencije

Evropska unija i Zapadni Balkan ujedinjeni su u borbi protiv bolesti COVID-19, poručuju organizatori (EPA)

Samit Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana bit će održan 6. maja putem videokonferencije, javlja Anadolija.

Samit šefova država i vlada Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je trebao biti održan u Zagrebu, zbog pandemije bolesti COVID-19 otkazan je u takvom formatu, a najavljena je videokonferencija uz iste učesnike na kojoj će EU, kao najvažniji partner regije, naglasiti važnost odnosa EU-a i Zapadnog Balkana.

Evropska unija i Zapadni Balkan ujedinjeni su u borbi protiv bolesti COVID-19, poručuju organizatori, te smatraju da je sastanak na vrhu prilika za isticanje uzajamne solidarnosti i saradnje u ovim kriznim vremenima.

Partneri u regiji dali su svoj doprinos u pomaganju državama članicama EU-a, ističe se, dok je Evropska unija mobilizirala više od 3,3 milijarde eura za pomoć Zapadnom Balkanu u prevladavanju krize uzrokovane korona virusom.

Očekuje se kako će čelnici država i vlada također potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i predanost partnera sa Zapadnog Balkana očuvanju evropskih vrijednosti i načela.

Produbiti stratešku saradnju

Tokom prvog neformalnog sastanka s partnerima sa Zapadnog Balkana u Briselu 16. februara 2020. predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel naglasio je predanost EU-a u regiji.

“Moramo produbiti našu stratešku saradnju u pitanjima kao što su klimatske promjene, multilateralizam i vanjska politika”, kazao je tom prilikom Michel.

Čelnici će razmijeniti mišljenja o novoj fazi bliske saradnje zbog prevladavanja znatnih socioekonomskih posljedica krize uzrokovane bolešću COVID-19, važnosti regionalne saradnje te o tome kako najbolje upravljati sigurnosnim izazovima.

Na sastanku na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana okupit će se šefovi država ili vlada iz država članica EU-a i čelnici šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Vrh Unije na samitu

Sastankom će predsjedati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji će, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, predstavljati EU.

Sudjelovat će i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske koja trenutno predsjedava Evropskim vijećem, Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Vijeća za regionalnu suradnju.

Prošli sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana održan je 17. maja 2018. u Sofiji . Na njemu su se okupili šefovi država ili vlada država članica EU-a i čelnici šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana. Čelnici EU-a dogovorili su se o izjavi iz Sofije, s kojom su se usaglasili partneri sa zapadnog Balkana. Usvojili su i program prioriteta iz Sofije kao prilog izjavi i utvrdili nove mjere za poboljšanu saradnju s tom regijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO