Komemoracije u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Zbog novog korona virusa nije bilo moguće pripremiti komemoraciju na Blajburškom polju (EPA)

Blajburške žrtve bit će komemorirane 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, a zbog pandemije korona virusa neće biti središnje komemoracije u Bleiburgu.

U priopćenju u utorak navodi se kako zbog pandemije nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Blajburškom polju u Austriji, pa će ona biti održana na više mjesta, prenosi Hina.

Na groblju u Unterloibachu bit će molitva, a kod spomenika na Blajburškom polju bit će položeni vijenci u ime vlasti Hrvatske i Počasnoga blajburškog voda.

Sukladno trenutačnim propisima u Austriji, na molitvi i polaganju vijenaca bit će voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, fra Pavo Dominiković, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić te nekoliko članova Počasnoga blajburškog voda iz Austrije.

Na zagrebačkome groblju Mirogoju bit će održana molitva i dova te će se položiti vijenci u ime državnih izaslanstava.

Misu će predvoditi Vinko Puljić

Molitvu će predvoditi vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan, a dovu imam zagrebačke džamije Mersad-ef. Kreštić.

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, predvodit će u Katedrali u Sarajevu misu zadušnicu, sukladno epidemiološkim propisima za vjerske objekte u Bosni i Hercegovini.

Organizator komemoracije jest Počasni blajburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj je komemoracije Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada