Komemoracije u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu

Zbog novog korona virusa nije bilo moguće pripremiti komemoraciju na Blajburškom polju (EPA)
Zbog novog korona virusa nije bilo moguće pripremiti komemoraciju na Blajburškom polju (EPA)

Blajburške žrtve bit će komemorirane 16. svibnja u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu, a zbog pandemije korona virusa neće biti središnje komemoracije u Bleiburgu.

U priopćenju u utorak navodi se kako zbog pandemije nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Blajburškom polju u Austriji, pa će ona biti održana na više mjesta, prenosi Hina.

Na groblju u Unterloibachu bit će molitva, a kod spomenika na Blajburškom polju bit će položeni vijenci u ime vlasti Hrvatske i Počasnoga blajburškog voda.

Sukladno trenutačnim propisima u Austriji, na molitvi i polaganju vijenaca bit će voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, fra Pavo Dominiković, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić te nekoliko članova Počasnoga blajburškog voda iz Austrije.

Na zagrebačkome groblju Mirogoju bit će održana molitva i dova te će se položiti vijenci u ime državnih izaslanstava.

Misu će predvoditi Vinko Puljić

Molitvu će predvoditi vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan, a dovu imam zagrebačke džamije Mersad-ef. Kreštić.

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, predvodit će u Katedrali u Sarajevu misu zadušnicu, sukladno epidemiološkim propisima za vjerske objekte u Bosni i Hercegovini.

Organizator komemoracije jest Počasni blajburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj je komemoracije Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO