Dio opozicije traži odgađanje, a dio poziva na bojkot izbora

Pokret Slobodna Srbija smatra da ne postoje uslovi za održavanje izbora (EPA)

Pokret Slobodna Srbija pozvao je vlasti u Beogradu da odgode izbore za najmanje šest mjeseci i da obavi konsultacije sa opozicijom kako bi se našao kompromisni minimum iza kojeg bi mogle stati sve ozbiljne političke opcije u zemlji, javlja Beta.

Kako se navodi u saopštenju tog pokreta, prvi korak trebalo bi da bude otvaranje javnog medijskog servisa za stavove opozicionih stranaka.

“U ovom trenutku svako inaćenje vlasti i tvrdoglavo insistiranje na sprovođenju agende vladajuće političke partije po svaku cenu, može doneti nesagledive političke, ekonomske i socijalne potrese u zemlji”, stoji u saopštenju, prenosi agencija Beta.

Pokret Slobodna Srbija bojkotovat će izbore koji su najavljeni za 21. juni, a izrazili su nadu da će svi važni opozicioni činioci ostati na stanovištu da ne postoje uslovi za održavanje izbora, jer su dodatno pogoršani zbog epidemije korona virusa.

SzS: Bojkot zbog sigurnosti

“Jasan je cilj vlasti. Zabrzati izbore dok ne dođe na naplatu nezadovoljstvo građana, medicinskih radnika, poljoprivrednika, lošim vodstom i improvizacijama tokom trajanja epidemije. Takođe, preduprediti nezadovoljstvo građana Srbije zbog galopirajuće ekonomske krize koja nas očekuje”, ocijenili su iz tog pokreta.

Ranije, Savez za Srbiju (SzS) u Nišu je najavio da će bojkotovati izbore koje je Aleksandar Vučić najavio za 21. juni.

Povjerenik Narodne stranke Dragan Stojadinović rekao je da je SzS iz političkih razloga bojkotovao izbore koji su prvobitno bili zakazani, a izbore za koje je Vučić rekao da će biti 21. juna, bojkotovat će zbog sigurnosti građana.

“Ovi dani iza nas pokazali su da je politika u Srbiji važnija od ljudskih života. To je nešto što mi ne smemo da prihvatimo i to je nešto protiv čega moramo da se borimo”, izjavio je Stojadinović.

Izvor: Agencije