Borrell: EU će potaći ekonomiju, trgovinu i reforme na Balkanu

Borrell: 'Evropska unija želi nastaviti politiku prijema partnera na Zapadnom Balkanu u članstvo' (Reuters)

Videosusret čelnika sa Zapadnog Balkana i Evropske unije potvrdit će da ova regija ima jasnu “evropsku perspektivu” i da ćemo se finansijski i ekonomski izboriti s pandemijom korona virusa i podržati dugoročni oporavak regije, izjavio je u utorak šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell.

U videorazgovoru s novinarima agencije Beta i još nekih zapadnobalkanskih medija dodao je da bi možda prikladnije bilo da se ukaže na “perspektivu regije ka EU-u”, ali je podvukao da nema sumnje da EU želi nastaviti politiku prijema partnera na Zapadnom Balkanu u članstvo.

“Velika želja Evropske komisije bila je da se izradi plan ekonomskog oporavka i ulaganja u regiju, što je treći stub naših odnosa sa Zapadnim Balkanom”, kazao je Borrell.

Dugoročni plan oporavka

Na pitanje znači li najavljena podrška Komisije od 3,3 milijarde eura za neposrednu pomoć regiji za otklanjanje posljedica epidemije korona virusa da bi Unija mogla i nekom vrstom “Marshallovog plana” pomoći regiji da se izvuče iz dvodecenijskog ekonomskog i društveno-socijalnog zastoja Borrell je rekao da to i jest cilj najavljenog ekonomskog i investicijskog plana Komisije.

Cilj je “da se spoje dugoročni plan oporavka, poticanje ekonomskog rasta, uvećanje trgovine i podrška nužnim reformama koje traži put ka EU-u”.

Evropska komisija i Evropska unija također će se usredsrediti na transportno i energetsko povezivanje, infrastrukture neophodne za ekonomski razvoj, kao i na “zelene koridore” i digitalni preobražaj, što su sve prioriteti Komisije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO