Tužilaštvo BiH preuzima predmet nabavke respiratora

Tužioci bi trebali ispitati navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi s uvozom respiratora iz Kine (Tužilaštvo BiH)

Na sastanku sa službenicima Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, održanom na inicijativu Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dogovoren je nastavak aktivnosti u predmetu nabavke respiratora.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzet će predmet koji se odnosi na navode o nezakonitostima i nepravilnostima u vezi s uvozom respiratora iz Kine, koji su koštali približno 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura), javila je Anadolija.

SIPA izvršila provjere

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine navode da je, nakon što je SIPA na osnovu svojih ovlaštenja propisanih Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma provjerila navode o nezakonitostima u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine, te nakon ocjene dosad poznatih činjenica, utvrđeno da u tom predmetu postoji nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te će daljnje aktivnosti i provjere biti nastavljene i vođene pod nadzorom tog tužilaštva.

S tim u vezi Kantonalno tužilaštvo Sarajevo danas će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostaviti predmet koji je dosad vođen pod njihovim nadzorom.

Sporne respiratore u Bosnu i Hercegovinu uvezla je firma “Srebrena malina”, čija je osnovna djelatnost prerada voća i povrća, a koja, kako je potvrdila Agencija za javne nabavke, nije registrirana u sistemu javnih nabavki.

Slabije klase i precijenjeni

Federalna uprava Civilne zaštite odobrila je “Srebrenoj malini” 10,5 miliona KM (5,4 miliona eura) da u jeku borbe protiv pandemije novog korona virusa iz Kine nabavi 100 medicinskih respiratora za najteže bolesnike.

No, ispostavilo se da su isporučeni respiratori zabranjeni u SAD-u, te da se ne mogu koristiti za intenzivnu njegu nego samo za vozila hitne pomoći.

U proteklih nekoliko dana mnogobrojni stručnjaci upozorili su da su kupljeni respiratori slabije klase i da su precijenjeni.

Federalni premijer Fadil Novalić, koji je dočekao respiratore na aerodromu, rekao je da je Vlada FBiH ovlastila FUCZ da nabavi respiratore, te da je njen direktor Fahrudin Solak donio odluku o tome. 

Zahtjev za pokretanje istrage zatražio je i FUCZ, ali da bi se ispitali, kako je rečeno, “neobjektivni i krivi navodi” u medijima.

Izvor: Agencije