Ruska ambasada u BiH o medicinskoj pomoći

Ruskim stručnjacima nije dozvoljen dolazak u Bosnu i Hercegovinu (EPA)
Ruskim stručnjacima nije dozvoljen dolazak u Bosnu i Hercegovinu (EPA)

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu oglasila se u ponedjeljak povodom neprihvatanja vlasti Bosne i Hercegovine da ruski stručnjaci u borbi protiv epidemije korona virusa dođu u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Mostar.

U saopćenju se navodi da Rusija s “nedoumicom prati reakciju nadležnih organa Bosne i Hercegovine na molbu za pružanje pomoći u vezi s osiguranjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prelaza Bosne i Hercegovine, u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar”.

“Ne može se reagirati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je potrebna i onima koji tu pomoć traže postalo talac političkih kontradikcija”, poručili su iz Ambasade.

Bosna i Hercegovina je suverena država

To diplomatsko predstavništvo primjećuje da se, kako navode, razvija situacija u kojoj “politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti”.

“Paradoks je u tome da su upravo oni koji sada glasno odbijaju pomoć još prije mjesec isto tako glasno negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u [bh. entitet] Republiku Srpsku. Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine, jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih čelnika da je ‘svaka pomoć dobrodošla’. Dakle, ispada da ipak nije”, kaže se u saopćenju.

Ambasada odbija, kako navodi, “neosnovane i zlonamjerne insinuacije” da ruski medicinski radnici stižu “iz sasvim drugih razloga”.

Navodi se da “insinuacije” nanose štetu prijateljskim odnosima između dvije države, u korist kojih su se “izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine”.

Iz Ambasade poručuju da nikome ništa ne nameću i da je Bosna i Hercegovina suverena država, koja samostalno donosi odluke.

“Međutim, čisto ljudski, htjeli bismo da politika ipak promijeni mišljenje i dopusti stručnjacima da rade ono što moraju u sadašnjoj situaciji, odnosno da spašavaju živote bez ikakvog povezivanja s entitetima, nacionalnom pripadnošću i ličnim preferencijama”, poručeno je iz Ambasade.

Pomoć tražio Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Ćović tražio je rusku pomoć u dezinfekciji SBK Mostar.

Kada je u Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigao zahtjev ruske ambasade da se njihovim stručnjacima i vozilima dopusti ulazak u Bosnu i Hercegovinu, zatražena je saglasnost bh. Ministarstva sigurnosti, koje je taj zahtjev prebacilo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Dva člana bh. Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, tim povodom izjavila su da ne vide potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u Bosni i Hercegovini angažiraju oružane snage drugih država.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO