Opozicija osudila vrijeđanje Đilasa, vladajući se ogradili

Dragan Đilas je optužio Aleksandra Vučića riječima da je poslao 'svoje debile' da puštaju te 'njegove laži' (Reuters)

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas objavio je u nedjelju navečer na svom nalogu na Twitteru videoporuku u kojoj je, vidno uznemiren, a neki mediji navode i na ivici suza, rekao da su njegova djeca uplašena, da su plakala i tresla se od straha, jer se u blizini njihovog doma sinoć sa obližnje zgrade čulo “Ðilase lopove”.

“Večeras su sa ove zgrade sa ozvučenja pustili ‘Ðilase, lopove’, što su slušala moja deca ovde na 30 metara gde žive”, rekao je Ðilas, koji je videoporuku snimio na uglu patrijarha Varnave i Braničevske, u blizini zgrade u kojoj žive njegova djeca, prenio je Tanjug.

On je za to optužio Aleksandra Vučića, kojem se obratio direktno, riječima da je poslao “svoje debile” da puštaju te “njegove laži” i dodao:

“Odgovaraćeš za ovo kad tad, ja ti garantujem, kad-tad”.

‘Najmračnija faza Vučićevog režima’

“Kada mi je kćerka rekla, ja nisam verovao, ovo postaje besmisleno…”, rekao je Ðilas drhtavim glasom i pozvao da se stane s takvim stvarima, da svačija deca žive normalno.

Događaji od nedjelje navečer izazvali su reakcije političkih stranaka u Srbiji, koje su uglavnom osudile incident.

Savez za Srbiju (SzS) ocijenio je da to “pokazuje da je vlast raskrstila ne samo sa civilizovanom političkom kompeticijom, već i sa zdravim razumom”.

Iz SzS poručuju da je “Vučićev režim” ušao u najmračniju fazu, kada, kako tvrde, “niti bira sredstva, niti ima bilo kakve obzire, pa udara čak i na decu političkih protivnika…”.

“Ne tražimo da policija istraži ovaj slučaj, niti sud da sudi počiniocima. Naručilac i inspirator svih napada na neistomišljenike u Srbiji je lično Aleksandar Vučić. Njemu treba da se sudi”, poručuju iz SzS.

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je sve opozicione političke faktore, udruženja za zaštitu ljudskih prava i institucije da se ujedine u javnoj osudi uznemiravanja porodice lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, ali i svakog drugog građanina Srbije, prenijela je Beta.

Ocijenivši uznemiravanje Đilasove porodice kao klasičan čin političkog terora, PSG je saopštio da je “režim uporan u želji da zastraši narod Srbije, iako su građani još glasnijim protestima odgovorili na režimske ‘bakljade’ koje organizuju huligani i pristalice Srpske napredne stranke”.

Taj pokret u saopštenju je naveo da “s gađenjem” osuđuje “kukavičko djelovanje režima Aleksandra Vučića usmereno protiv Đilasa”, njegove porodice, i kako se u saopštenju dodaje, ostalih porodica i djece koja žive u blizini.

Pokret ujedinjenih fantoma pozvao je Aleksandra Vučića da se izvini Đilasu, a tužilaštvo i sud da spriječe sramnu kampanju koju za vreme policijskog sata sprovode huligani.

SNS: Đilasu su djeca bila sredstvo

Taj pokret ocijenio je da nakon osam godina potpune vlasti svako Vučićevo prozivanje bivših funkcionera za navodni lopovluk, predstavlja priznanje sopstvene nesposobnosti da privede lopove pravdi, ili dokaz da su prozivke koje iznosi lažne.

U odgovoru na optužbe, Srpska napredna stranka je ocijenila da je “sramno to što Ðilas pokušava da izazove sukobe, nasilje na ulicama i podele koje bi dovele do fizičkih obračuna među građanima”.

“SNS podseća javnost da su za Dragana Đilasa i sve njegove najbliže saradnike deca Aleksandra Vučića sve vreme bila glavno sredstvo političke borbe”, navodi se u saopštenju te stranke.

“Od toga da Vukanu, koji je još beba, ne treba da bude oprošteno samo zato što mu je otac Aleksandar Vučić, preko Milice kojoj su pretili, nazivali je najpogrdnijim imenima i vređali i to opet samo zato što joj je Aleksandar Vučić otac, do Danila kojem su čak i dok se borio sa virusom korona priželjkivali da završi na respiratoru i to opet jer je sin Aleksandra Vučića”, navodi se u saopštenju.

Djecu Dragana Đilasa niko nije spominjao, dodaje se.

Izvor: Agencije 


Povezane

Od nedjelje navečer građani Srbije iskazuju nezadovoljstvo situacijom u toj zemlji praveći buku sa svojih prozora. No, posljednjih dana pristalice vladajuće struje odgovaraju na to pružajući podršku Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću. Uprkos zabrani kretanja, na krovovima solitera upaljene su baklje, organiziran je vatromet te su sa razglasa puštani slogani protiv čelnika opozicije.

Published On 01 May 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO