Kosovo će osigurati 1,3 milijarde eura za oporavak privrede

Podrška je predviđena i za obrazovni sektor, uz podršku studentima (Ilustracija)
Podrška je predviđena i za obrazovni sektor, uz podršku studentima (Ilustracija)

Gotovo 1,3 milijarde eura ulaganja u privredu, posredstvom zajma i fiskalnih poticaja za sljedećih pet godina, predviđeno je paketom kosovskog Ministarstva finansija za ekonomski oporavak od pandemije.

Vršilac dužnosti ministra Besnik Bislimi naveo je da će se paket fokusirati na podršku svakom biznisu koji je tokom pandemije imao pad aktivnosti, javlja Beta.

Paket sadrži 11 mjera, među kojima su i subvencije plaća za preduzeća koja povećavaju broj zaposlenih.

Podrška je predviđena i za obrazovni sektor, uz podršku studentima.

Hitni iznos od 179,6 miliona eura

Bislimi je rekao da paket prati hitni iznos od 179,6 miliona eura te dodao da drugi ekonomski paket ima doprinos od 1,2 milijarde eura u sljedećih pet godina na BDP.

Zatražio je od Skupštine da ratificira međunarodne sporazume, jer je izvor finansiranja paketa pomoći povezan s tim finansijskim sredstvima.

Dodao je da hitni fiskalni paket od 190 miliona eura još nije potpuno proveden.

Izvor: Agencije


Povezane

Posljedice pandemije korona virusa na ekonomiju počele su da se održavaju i na kosovski budžet. Odluka vlade o zatvaranju prodavnica i ograničavanju kretanja građana, sa ciljem sprečavanja širenja virusa dovelo je do smanjena potrošnje, a time i do smanjenja prihoda za kosovski budžet. Planirani poreski prihodi su nekoliko desetaka miliona eura manji a negativan trend […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO