Hrvatska zbog turizma potpuno otvara granice za 10 zemalja

'Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se ciljna skupina zemalja', kaže Plenković (Reuters)
'Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se ciljna skupina zemalja', kaže Plenković (Reuters)

Izmjenom odluke o privremenoj zabrani prelaska granice Hrvatska će omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske, najavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.

“Prema našoj analizi, epidemiološkim komparativnim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan napredak kao u Hrvatskoj ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku i omogućiti uz odgovarajuće epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena, dolazak državljana iz ovih zemalja u turističkoj sezoni“, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se, kaže, ciljna skupina zemalja iz kojih turisti mogu doći u Hrvatsku.

Pritom se zadržava epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Web-stranica za najavu dolaska

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je strane državljane da na web stranici entercroatia.mup.hr, koja je od danas u funkciji, popune obrazac najave ulaska u Hrvatsku kako bi se skratilo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

“Preporučujemo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Hrvatskoj da unaprijed dostave podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr, koja će biti dostupna od danas”, poručio je Božinović na sjednici Vlade.

“Prilikom ulaska u Hrvatsku državljana tih država članica evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka vezanih za mjesto odredišta, brojeve mobitela i e-mail adrese radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga”, kazao je.

Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke učinit će to na granici prilikom ulaska u zemlju.

Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci.

Cappelli: Kontrolirani turizam

Stranica je dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika, prenosi Hina.

“Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektroničnu poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke HZJZ-a”, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli prošlog je tjedna najavio da će Hrvatska u sljedećem razdoblju imati kontrolirani turizam.

Naglasio je da se hoteli ponovno otvaraju, ovisno o mogućnostima zbog korona virusa i dolasku turista, te da za strane turiste već postoje objašnjenja na engleskom jeziku za sve segmente turizma.

Precizirao je da te obavijesti uključuju ponašanje u hotelu pri dolasku, beskontaktne rezervacije hotela te odlaske u bazen ili na plažu.

Nakon otkazivanja – nove rezervacije

Cappelli je izvijestio da dio turista koji su ranije otkazali rezervacije ponovno radi rezervacije za lipanj i da je Njemačka, u dogovoru s ministrima svih zemalja Europske unije, izrazila želju da od 15. lipnja dopusti dolazak građana na more.

Također je zahvalio slovenskim i hrvatskim službama, koje su uspjele stvoriti sigurnu zonu kako bi sve veći broj slovenskih turista dolazio u Hrvatsku, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO