Edtstadler: Proširenje na Zapadni Balkan pitanje prosperiteta EU-a

Edtstadler: 'Poslije pandemije, koja je pogodila sve zemlje, svi se trebaju okrenuti budućnosti' (EPA)
Edtstadler: 'Poslije pandemije, koja je pogodila sve zemlje, svi se trebaju okrenuti budućnosti' (EPA)

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan važno je za Uniju jer je to i pitanje njene sigurnosti i prosperiteta, izjavila je austrijska ministrica za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karoline Edtstadler, uz ocjenu da otvaranje pregovora o pristupanju Uniji s Albanijom i Sjevernom Makedonijom treba Srbiji dati novi motiv i zamah u njenom pregovaračkom procesu.

“EU je tu. Sada Srbija ima zadatak da napravi daljnje korake ka približavanju, a Austrija je tu da podrži taj put, uključujući sve reforme, pa i u područjima pravosuđa, pravne države i medija”, rekla je Edtstadler u Beogradu na ceremoniji primopredaje humanitarne pomoći za suzbijanje posljedica epidemije korona virusa koju je Austrija poslala Crvenom krstu Srbije, prenio je Tanjug.

Na ceremoniji, kojoj su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović, ona je rekla da su Srbija, EU i Austrija partneri, što se pokazalo i kad je Austrija uputila pomoć Srbiji poslije poplava 2014, kao i nakon pružanja pomoći u jačanju zdravstvenog sistema.

Šta zemlje mogu naučiti iz krize?

Navela je da se poslije pandemije, koja je pogodila sve zemlje, svi trebaju okrenuti budućnosti i vide šta mogu naučiti iz ove krize.

“Mislim da je važno da u taj proces budu uključene i zemlje zapadnog Balkana”, rekla je Edtstadler.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell također je dan ranije rekao da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u EU-u.

“Budućnost cijelog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Kosovo, jest evropska. Evropska unija opredijeljena je da ih podrži na svakom koraku njihovog puta. No, da bi evropska budućnost postala stvarnost za narod, ne može se zaobići dijalog kojem posreduje EU”, napisao je Borrell na Twitteru, kao odgovor predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju, koji je rekao da neće učestvovati u dijalogu Srbije i Kosova ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO