Dvoje preminulo u Banjoj Luci, Tešanj novo žarište

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) uputio je Vladi bh. entiteta Federacija BiH Prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće (EPA)
Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) uputio je Vladi bh. entiteta Federacija BiH Prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće (EPA)

Dvije osobe su preminule, dok ih je blizu 30 oboljelo od korona virusa u Bosni i Hercegovini, objavljeno je jutros iz zdravstvenih ustanova ove države.

Smrtni slučajevi zabilježeni su u Banjoj Luci, riječ je o jednom muškarcu i ženi, srednje i starije životne dobi s hroničnim udruženim oboljenjima, navode iz Instituta za javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska.

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo RS-a, Univerzitetskom kliničkom centru RS-a i Službi za mikrobiologiju Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini testirano je 479 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod devet osoba u RS-u. Troje je iz Banje Luke, dvoje iz Teslića i po jedno iz Mrkonjić Grada, Dervente, Modriče i Doboja.

Dosad su u RS-u potvrđena 1.383 slučaja zaraze korona virusom, a preminulo je 110 osoba kod kojih je test bio pozitivan.

Klaster firma ‘Koža-komerc’

U posljednja 24 sata u laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu testirano je 225 uzoraka na korona virus, a potvrđeno je 19 pozitivnih rezultata, javila je agencija Fena.

U saopćenju iz KCUS-a navodi se da je svih 19 novozaraženih osoba iz Tešnja, grada koji je posljednjih dana postao najveće žarište u Bosni i Hercegovini.

Portal Klix navodi da  su do danas u tom gradu registrirana 52 slučaja zaraze i da je kompanija “Koža-komerc” postala novi klaster – svih 80 zaposlenika u samoizolaciji je od 23. maja.

Iz Općine Tešanj jučer su najavili da će broj zaraženih rasti jer nastavljaju testiranje i traženje zaraženih osoba. Naveli su da im nedostaju testovi, oprema za laboratoriju, ali i zaštitna i medicinska oprema, dodaje sarajevski portal.

Zabrana nargila i dalje na snazi

Federalni štab Civilne zaštite (FŠCZ) uputio je vladi bh. entiteta Federacija BiH Prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa u tom dijelu Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

Prijedlogom te odluke 31. maja prestaje stanje nesreće izazvane pojavom virusa na području FBiH koje je entitetska Vlada proglasila 16. marta.

Na vanrednoj sjednici FŠCZ razgovarano je o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području FBiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donesenih mjera.

Na osnovu preporuke Kriznog štaba FŠCZ je van snage stavio naredbe kojima je obustavljen rad trgovačkih centara, pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima. Van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

“Novom naredbom, koja će se primjenjivati do 30. maja, u ugostiteljskim objektima i dalje je zabranjena upotreba i konzumiranje nargila (šiša). Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30. maja ove godine”, navodi se.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO