Mihailo: SPC nije crkva crnogorskog naroda

Mitropolit MIhailo
Mihailo je pozvao Ilariona da sve provjeri u arhivu Ruske pravoslavne crkve (Anadolija)

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ustvrdio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) nije crkva crnogorskog naroda i države, a mitropolitu Ruske pravoslavne crkve Ilarionu poručuje da bi bolje bilo da se više bavi glazbom, a manje crkvom.

To je rekao reagirajući na Ilarionovu izjavu da SPC nije strana crkva nego crkva crnogorskoga naroda, da ateisti pokušavaju osnovati crkvu, da crnogorske vlasti podmuklo djeluju protiv SPC-a i progone je, braneći organiziranje masovnih litija u vrijeme epidemije korona virusa, i da im je na savjesti pritvaranje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Mihailo je pozvao Ilariona da sve u vezi s CPC-om provjeri u arhivu Ruske pravoslavne crkve i posredstvom ruskog veleposlanstva u Podgorici.

‘Više muzikom, manje crkvom’

Mitropolit CPC-a navodi da SPC u Srbiji poštuje svaku državnu naredbu, uključujući i one koje se odnose na zabranu masovnih skupova, dok traju mjere donesene radi sprečavanja širenja korona virusa.

Dodaje da se, koliko zna, i Ruska pravoslavna crkva pridržavala sličnih mjera, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore.

“A kao muzičaru predlažem mu da se više bavi muzikom, a manje crkvenom politikom i istorijom”, naveo je Mihailo u odgovoru Ilarionu.

Tvrdi da upravo SPC progoni i, kako kaže, slovo C u azbuci, a kamoli CPC.

“I ne samo da se zavjerila protiv naše crkve nego i protiv države, koju kleveće i protiv nje predvodi masovni ustanak, kojem tepa litije i molebani”, naveo je Mihailo.

Izvor: Agencije