Borrell: Nema evropske budućnosti Srbije i Kosova bez dijaloga

Da bi evropska budućnost postala stvarnost za narod ne može se zaobići dijalog kome posreduje EU, rekao je Josep Borrell (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell kaže da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u EU, ali da se na tom putu ne može preskočiti dijalog Srbije i Kosova koji se odvija pod pokroviteljstvom Unije.

Borrell se oglasio dan nakon što je predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio da neće učestvovati u dijalogu Srbije i Kosova ukoliko ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

“Budućnost cijelog Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Kosovo, je evropska. EU je opredijeljena da ih podrži na svakom koraku njihovog puta. Ali da bi evropska budućnost postala stvarnost za narod, ne može se zaobići dijalog kome posreduje EU”, napisao je Borrell na svom Twitter nalogu, prenosi Tanjug.

Ovu poruku šefa diplomatije EU-a prenio je na svom profilu i specijalni predstavnik EU-a za dijalog i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

SAD podržava podršku EU-a

Oglasio se na istu temu i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer rekavši da u prijedlogu Francuske i Njemačke o obnavljanju dijaloga Srbije i Kosova nema ništa iznenađujuće.

On je za Glas Amerike, upitan da li je taj prijedlog koordinisan sa SAD-om, rekao da stalno razgovaraju o tome.

“Nema ništa u tom prijedlogu što je iznenađenje. Iskreno rečeno, ko god da na sto stavi nešto konstruktivno – dobro je uradio. Voljeli bismo da vidimo da se pitanje formiranja vlade na Kosovu riješi što prije, da se izaberu legitimni predstavnici koji će predstavljati Kosovo u međunarodnoj zajednici i dijalogu. I da vidimo možemo li Srbiju i Kosovo da približimo sporazumu o normalizaciji”, istakao je Palmer.

Izvor: Agencije