Stano: Izjave Borela i Lajčaka usklađene sa stavom EU-a

Miroslav Lajčak smatra da sporazum između Srbije i Kosova mora biti usklađeno s međunarodnim pravom, a da je razmjena teritorija suprotna tome (EPA)
Miroslav Lajčak smatra da sporazum između Srbije i Kosova mora biti usklađeno s međunarodnim pravom, a da je razmjena teritorija suprotna tome (EPA)

Glasnogovornik Evropšske unije Peter Stano je izjavio da je pozicija EU-a kada je riječ o rješenju dijaloga Srbije i Kosova, uključujući i ideju o razmjeni teritorija, “jasna i nepromijenjena”, a da su izjave Josepa Borrella i Miroslava Lajčaka tim povodom “usklađene”.

“Činjenično je netačno i potpuno je pogrešna interpretacija tvrditi drugačije”, kazao je Stano za Tanjug.

Povodom ponovnih medijskih špekulacija o razmjeni teritorija kao “mogućem”, odnosno “nepoželjnom” rješenju spora između Srbije i Kosova, iz ureda šefa diplomatije i glavnog posrednika u dijalogu Srbije i Kosova poručuju da se Borrell zalaže za ”rješavanja svih otvorenih pitanja između Srbije i Kosova bez odlaganja”, i to na osnovama već poznatog stava EU-a.

“Srbija i Kosovo moraju doći do dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji, koji će pokazati da su završili s problemima iz prošlosti i da su spremni nastaviti svoj evropski put”, kaže Stano.

Evropski kriteriji i vrijednosti

Podsjeća na stav EU-a da dogovor između Srbije i Kosova treba biti u skladu s evropskim kriterijima i vrijednostima, da poštuje međunarodno pravo i da bude prihvatljiv za regiju i zemlje članice.

“To je poruka koju je partnerima poslao i specijalni predstavnik Lajčak, koji je postavljen da djeluje u ime visokog predstavnika Borrella”, naglašava Stano.

Lajčak je ranije rekao da je cilj dijaloga u kojem posreduje EU da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

“To mora biti usklađeno s međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome”, napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu.

Čelnici EU-a upozoravaju da bi pomjeranje granice između Srbije i Kosova otvorilo apetite za pomjeranje garnice i između Srbije i drugih država, prije svega između Srbije i Bosne i Hercegovine, što bi moglo potaknuti nove sukobe u regiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO