Odgođena statusna konferencija za Mladića, planirana za 29. maj

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor (EPA)

Mehanizam za krivične sudove u Hagu odložio je statusnu konferenciju u postupku protiv generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koja je bila zakazana za 29. maj, a trebala je biti održana videovezom.

Pretpretresni sudija odlučio je odgoditi konfererenciju, na kojoj se razmatraju pitanja u vezi s pritvorom, zdravljem, posjetama i drugim statusnim pitanjima haških pritvorenika, dok ne bude uvjeta da se konferencija održi u sudnici u prisustvu Mladića i njegovog branioca.

Konferencija je prvobitno trebala biti održana 29. maja videovezom uspostavljenom između pritvorske jedinice u kojoj je smješten Mladić i sudske zgrade Mehanizma za krivične sudove u Hagu, a imajući u vidu zaštitne mjere od korona virusa i bolesti COVID-19.

Mladić u pritvoru čeka sjednicu pred žalbenim vijećem, koja je zakazana za 16. i 17. juni i na kojoj će, prema današnjoj odluci pretpretresnog sudije, moći iznijeti svoja pitanja.

Osuđen na doživotni zatvor

Mladić je prvostepenom presudom Tribunala u Hagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, u novembru 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini te u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostepenu presudu.

Bivšeg zapovjednika Vojske RS-a sud je tada proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995.

Na tu je presudu žalbu uložila obrana, a tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. maja 2011.

Prvu optužnicu protiv njega Haški tribunal podigao je u novembru 1995.

Izvor: Agencije