Odgođena statusna konferencija za Mladića, planirana za 29. maj

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor (EPA)
Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor (EPA)

Mehanizam za krivične sudove u Hagu odložio je statusnu konferenciju u postupku protiv generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koja je bila zakazana za 29. maj, a trebala je biti održana videovezom.

Pretpretresni sudija odlučio je odgoditi konfererenciju, na kojoj se razmatraju pitanja u vezi s pritvorom, zdravljem, posjetama i drugim statusnim pitanjima haških pritvorenika, dok ne bude uvjeta da se konferencija održi u sudnici u prisustvu Mladića i njegovog branioca.

Konferencija je prvobitno trebala biti održana 29. maja videovezom uspostavljenom između pritvorske jedinice u kojoj je smješten Mladić i sudske zgrade Mehanizma za krivične sudove u Hagu, a imajući u vidu zaštitne mjere od korona virusa i bolesti COVID-19.

Mladić u pritvoru čeka sjednicu pred žalbenim vijećem, koja je zakazana za 16. i 17. juni i na kojoj će, prema današnjoj odluci pretpretresnog sudije, moći iznijeti svoja pitanja.

Osuđen na doživotni zatvor

Mladić je prvostepenom presudom Tribunala u Hagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, u novembru 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini te u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostepenu presudu.

Bivšeg zapovjednika Vojske RS-a sud je tada proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995.

Na tu je presudu žalbu uložila obrana, a tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. maja 2011.

Prvu optužnicu protiv njega Haški tribunal podigao je u novembru 1995.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO