Brnabić pozvala državljane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori

Ana Brnabić je pozvala građane Srbije da ne idu tamo gdje su nepoželjni (EPA)
Ana Brnabić je pozvala građane Srbije da ne idu tamo gdje su nepoželjni (EPA)

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. juna otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su napali crnogorsku Vladu, a premijerka Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.

U ponedjeljak je crnogorski premijer Duško Marković najavio da će ova zemlja otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka.

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske Vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je “fašistička i rasistička zemlja”, te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

‘Jasna poruka građanima’

Podgorički portal CdM izdvojio je pojedine naslove srbijanskih medija: “Milovi fašisti dopustili ulaz u Crnu Goru svima osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske” naslov je u tabloidu Informer, Kurir objavljuje tekst s naslovom “Maske konačno pale: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbe”, portal Republika tekst je naslovio: “Milo rasist i srbomrzac: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju”…

Istovremeno, većina crnogorskih medija prenosi izjavu Ane Brnabić, koja je ocijenila kako su srbijanski građani sada mogli vidjeti da su nepoželjni u Crnoj Gori.

“Ovakav odnos crnogorskoga predsjednika Vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da, ako negdje moraju otići, ne idu tamo gdje su građani Srbije nepoželjni”, kazala je ona.

Brnabić ističe da Vlada Srbije neće uvoditi recipročne mjere prema građanima Crne Gore, ali će spriječiti “još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su decenijama ubijali po Srbiji i terorisali naše građane”.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je ustvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije “smiješan i besmislen čin” te ocijenio kako Crna Gora tim potezom sama sebi nanosi štetu.

Prva korona-free država u Evropi

Dačić je upitao koje će onda turiste imati te dodao kako je crnogorska vlast ovom odlukom poslala poruku gdje trebaju ići srbijanski građani kao turisti i gdje će ostaviti svoj novac.

Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je u nedjelju Crna Gora postala prva korona-free država u Evropi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. juna te da će sljedeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, a bit će dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima.

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriji Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja od korona virusa, što bi se moglo dogoditi 2. juna.

Tenzije između Podgorice i Beograda počele su u januaru.

Crna Gora i Srbija pogoršale su međusobne odnose nakon što je crnogorska Skupština krajem 2019. godine izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji regulira vlasništvo nad imovinama vjerskih zajednica.

Protesti, diplomatske note…

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori i službeni Beograd tvrde da je zakon usmjeren isključivo protiv te vjerske organizacija i da joj država želi “oteti crkve i manastire”.

Najviši srbijanski dužnosnici javno su tada podržali proteste koje je SPC organizirala u Crnoj Gori, dok je početkom januara, tokom protesta ispred crnogorske Ambasade u Beogradu, došlo do pokušaja paljenja zastave Crne Gore.

Tada su i Crna Gora i Srbija na razgovor u ministarstva vanjskih poslova pozvali ambasadore u Podgorici i Beogradu, koji su odbili primiti protestne note.

Diplomatske tenzije između Podgorice i Beograda privremeno su utihnule nakon što je, zbog epidemije korona virusa, SPC u Crnoj Gori zaustavila proteste.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Crna Gora od iduće sedmice otvara granice za državljane zemalja s istom ili sličnom epidemiološkom situacijom, najavio je premijer Duško Marković. Najavljeno je i otvaranje vrtića i predškolskih ustanova, a odobravaju se i javna okupljanja na sportskim događajima, svadbe i sahrane, ali će broj biti ograničen i naknadno objavljen. Crna Gora prva je zemlja u Europi […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO