Grenell ostaje američki izaslanik za pregovore Srbije i Kosova

Neki stručnjaci smatraju da stil Richarda Grenella više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje (EPA)
Neki stručnjaci smatraju da stil Richarda Grenella više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje (EPA)

Američki diplomat Richard Grenell ostat će specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova, potvrdio je njegov glasnogovornik Dick Custin.

“Grenell se raduje idućoj raspravi o dijalogu [Srbije i Kosova] čim bude utvrđen sastav vlade [Kosova]”, rekao je Custin za Radio Slobodna Europa (RFE), prenosi agencija Beta.

Njemačka agencija dpa javila je ranije da će se Grenell za nekoliko tjedana povući s pozicije veleposlanika SAD-a u Njemačkoj.

Grenell je potom to potvrdio na Twitteru, prenoseći objavu Daily Wirea s viješću o njegovom povlačenju s mjesta veleposlanika u Berlinu, uz komentar “istina”, prenosi Beta.

Američki diplomat je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obavještajnih službi u Washingtonu, a Senat Kongresa SAD-a ovog je tjedna na tu poziciju postavio republikanskog kongresmena Johna Ratcliffea.

Pisma namjere

Agencija dpa javila je da će Grenella na mjestu veleposlanika u Berlinu zamijeniti vršiteljica dužnosti zamjenika Robin Quinville.

Grenell je u listopadu 2019. imenovan za specijalnog Trumpovog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova.

Ta odluka bila je iznenađujuća, budući da je krajem kolovoza 2019. diplomat Matthew Palmer imenovan za specijalnog izaslanika američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan.

Grenell je početkom 2020. godine uspio u tome da predstavnici Srbije i Kosova potpišu tri pisma namjere – za obnovu željezničkog, zračnog i cestovnog prometa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO