U Kumrovcu obilježen ‘Dan radosti – mladosti’

Josip Broz Tito je ličnosti koja je obilježila historiju 20. stoljeća, istakla je Jasna Petek (Borna Filic / PIXSELL)

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu, delegacije Krapinsko-zagorske županije, Općine Kumrovec i Udruge Josip Broz Tito obilježile su u subotu „Dan mladosti – radosti“.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin podsjetio je kako se manifestacija „Dan radosti – mladosti” održava svake godine u Kumrovcu, no ovog je puta zbog situacije uzrokovane korona virusom organizirano skromno druženje uz spomen na Josipa Broza Tita.

„Tito je imao poseban odnos prema mladim ljudima i danas kada slavimo mladost, onda se moramo prisjetiti da su upravo mladi ljudi u Narodnooslobodilačkoj borbi u Drugom svjetskom ratu iznijeli najveći teret i podnijeli najveće žrtve da bi bila ostvarena pobjeda“, prenosi Hina riječi Habulina, koji je dodao kako je mladost nosila teret i poslijeratne izgradnje zemlje, a na mlade se računa i danas.

‘Bolujemo od virusa šovinizma i nacionalizma’

Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović smatra da je Tito simbol jednog vremena u kojem su postizani izvanredni ekonomski, socijalni, društveni i kulturni rezultati koji danas nisu takvi kao što su nekad bili.

„Imamo problema danas s virusom korone, on će vjerojatno ipak nekako završiti. Ali mi 30 godina bolujemo od virusa šovinizma i nacionalizma koji ne prestaje, već se održava na stalnoj radnoj temperaturi“, izjavio je Vejnović i dodao da oni, kao Savez, u fokus stavljaju širenje prijateljstva, komunikacije i suradnje.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek dodala je da su se okupili kako bi se prisjetili Josipa Broza Tita kao ličnosti koja je obilježila povijest 20. stoljeća i koju su, kaže, cijenili diljem svijeta.

Izvor: Agencije