U Hrvatskoj dan bez novoboljelih

Korona virus
Među aktivnim slučajevima zaraze, 297 pacijenata je na bolničkom liječenju (EPA)

U protekla 24 sata u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze korona virusom, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu.

„Osamdesetdeveti dan od pojave korona virusa, 2.243 ukupno oboljelih i 2.023 oporavljenih. Danas se veselimo broju zbog kojeg smo bili odgovorni i disciplinirani. Nula je novooboljelih“, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru, prenijela je Hina.

Ukupno je preminulo 99 osoba, a šest osoba je trenutačno na respiratoru, dok je 121 na liječenju.

Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počev od 27. maja 2020.

Preporuke za koncerte i festivale

U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja poput koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udruženjima. 

Od 27. maja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. 

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim sportskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. maja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Agencije