Lokalni izbori u BiH odgođeni za novembar

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz državnog budžeta (EPA)
Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz državnog budžeta (EPA)

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji su prvobitno bili planirani za 4. oktobar, bit će pomjereni za novembar, potvrđeno je Al Jazeeri.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je 7. maja odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini za 4. oktobar 2020, osim za Mostar.

Međutim, sredstva za izbore još nisu osigurana jer budžet institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. još nije usvojen.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem marta usvojilo je Nacrt budžeta bez saglasnosti predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska.

Mjesec ranije Narodna skupština RS-a donijela je odluku po kojoj se od predstavnika RS-a traži da obustave donošenje bilo kakvih odluka u institucijama Bosne i Hercegovine do usvajanja zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno promjene izbora ustavnih sudija.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odlučilo je da Nacrt budžeta opet bude vraćen na Vijeće ministara i prilagođen potrebama izazvanim pandemijom korona virusa.

Krajnji rok da se novi nacrt dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine jest 31. maj, a dotad se Bosna i Hercegovina i dalje privremeno finansira.

Dodik i Čović protiv novih članova CIK-a

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta Bosne i Hercegovine, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica, tako da je procjena CIK-a da je za organizaciju izbora neophodno 4,5 miliona eura.

Krajnji rok da se osiguraju ta sredstava bio je 22. maj.

CIK se 30. aprila obratio Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi, međutim, dobio je odgovor da nema dovoljno sredstava.

Ppredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem u srijedu da novca ima i da nije problem da sredstva budu odobrena, ali da se to neće dogoditi dok ne budu poništene odluke Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o izboru članova CIK-a, koje smatra nezakonitima.

S tim se složio i Čović.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini saopćila je da je razočarana nedavnim izjavama Dodika i Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi s održavanjem izbora.

Uvjetovanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama o sastavu CIK-a vlasti riskiraju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokratije.

Opstruiranje izbora na taj način kršilo bi politička prava svih građana Bosne i Hercegovine i bilo u suprotnosti s opredjeljenjima Bosne i Hercegovine kao države članice OSCE-a da organizira i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a.

OSCE: Zakon, a ne političke blokade

“Podsjećamo sve nadležne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. maja”, navodi se u saopćenju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Sve primjedbe u vezi s procesom imenovanja članova CIK-a trebalo bi rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne posredstvom političkih blokada.

Misija OSCE-a poziva sve strane da se suzdrže od politiziranja CIK-a.

U sastavu te institucije trebaju raditi visokokvalificirane, stručne i nepristrane osobe, koje su, po zakonu, obavezne nadgledati provođenje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine potpuno nezavisno i nepristrano.

“Naglašavamo da su se sve države članice OSCE-a, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Tako bi bio unaprijeđen izborni proces u Bosni i Hercegovini i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebale usmjeriti pažnju i postupke”, zaključila je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO