Čerkez: Mjere samoizolacije preuranjeno ukinute

'Trebalo je sačekati kraj mjeseca, imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana', rekao je Čerkez (Fena)
'Trebalo je sačekati kraj mjeseca, imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana', rekao je Čerkez (Fena)

Vlasti u Bosni i Hercegovini haotično donose odluke o tome kako kontrolirati epidemiju uzrokovanu korona virusom, pa je i dalje realan rizik od širenja zaraze u toj zemlji, upozorio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva bh. entiteta Federacija BiH.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu ocijenio je da su u Bosni i Hercegovini prerano ukinute mjere obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz inozemstva, što može ugroziti sve dosad postignute rezultate, prenosi Hina.

“Trebalo je sačekati kraj mjeseca, imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana”, kazao je Čerkez, navodeći da je ukidanje samoizolacije, kako je to u četvrtak odlučio Krizni štab Federacije BiH, praktično iznuđeno nakon što su to jednostrano odlučili u bh. entitetu Republici Srpskoj. Raniji plan bio je da se to učini koordinirano od 1. juna.

Odmah nakon ukidanja samoizolacije u oba entiteta povećan je saobraćaj na graničnim prelazima, a posebno je velika navala onih koji dolaze u zemlju iz inozemstva kako bi tamo proslavili predstojeći Bajram u porodičnom krugu.

Viši rizik

Čerkez je rekao da razumije potrebu porodica da se nakon toliko vremena okupe, ali je naglasio da to sada znači i znatno viši rizik od širenja zaraze, pa je nemoguće predvidjeti kako će se stanje razvijati.

I ranije su vlasti dva entiteta u Bosni i Hercegovini donosile samostalne odluke vezane za epidemiološku situaciju, često bez ikakvih konsultacija, podsjeća Hina.

Republika Srpska pritom je gotovo u cijelosti kopirala mjere koje je uvodila Srbija, posežući za drastičnim restrikcijama kretanja, dok u Federaciji BiH takvih rigoroznih mjera nije bilo.

Uprkos tome, u Federaciji BiH već tri sedmice bilježe jednocifren broj novozaraženih, dok je taj broj u Republici Srpskoj redovno dvocifren. No, tamo su, ipak, odlučili prvi ukinuti obavezu samoizolacije, a u četvrtak je entitetski parlament ukinuo i vanredno stanje, koje je tamo bilo na snazi od 28. marta.

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH zabilježili su samo dva nova slučaja zaraze korona virusom. U Republici Srpskoj bilo ih je 14.

Broj slučajeva zaraze u cijeloj Bosni i Hercegovini do petka je bio 2.372, uz 136 smrtnih slučajeva povezanih s epidemijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dopunilo je odluku koja je definisala povratak građana BiH sa dvojnim državljanstvom u tu zemlju u doba epidemije, a koja će biti proslijeđena graničnoj policiji. Naime, pojedincima koji nisu imali bh. pasoš pisane su prekršajne prijave i naplaćivane kazne. Dvojno državljanstvo u BiH, prema nezvaničnim procjenama, posjeduje blizu pola miliona […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO