Varhelyi: U Crnoj Gori naći mirno i evropsko rješenje

Varhelyi kaže da će nastaviti s angažmanom u pokušaju da smiri situaciju u Crnoj Gori (EPA)

Bitno je da se u Crnoj Gori nađe mirno i evropsko rješenje kad je riječ o slobodi vjeroispovijesti, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

“Mislim da država ne može funkcionirati bez poštivanja slobode religije”, poručio je on, prenosi Tanjug.

Tokom debate u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta zastupnik iz redova francuskog Nacionalnog fronta Thierry Mariani pitao je komesara za proširenje o “napadima na slobodu religije u Crnoj Gori”.

“To je trenutno problem, ali i problem koji se ponavlja. Bio sam u posjeti Crnoj Gori kada je kriza eskalirala i pokušao posredovati između države i [Srpske pravoslavne] crkve u nalaženju rješenja prihvatljivog za sve”, rekao je Varhelyi.

‘Odnosi države i crkve’

Evropski komesar navodi kako je svjestan da je prilikom posljednjeg incidenta, uprkos mjerama za zaustavljanje COVID-a 19, SPC održao službu, što je država “sankcionirala” hapšenjem sveštenika.

“Pozivam crkvu da poštuje mjere uvedene za zaštitu od korona virusa jer je riječ i o sigurnosti i o životu vjernika. Istovremeno, pozivam vlasti u zemlji da i tokom krize s COVID-om 19 osiguraju slobodu vjeroispovijesti”, poručio je Varhelyi.

Komesar kaže da će nastaviti s angažmanom u pokušaju da smiri situaciju i nađe evropsko rješenje za odnose države i SPC-a u Crnoj Gori.

Varhelyi se tokom posjete Podgorici početkom februara sastao s predstavnicima crnogorskih vlasti i mitropolitom crnogorsko-primorskim SPC-a u Crnoj Gori Amfilohijem.

“Svijet vas posmatra. Ovo je važno pitanje i ja bih sve ohrabrio na dijalog i nalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo svima”, poručio je tada Varhelyi.

Izvor: Agencije